Egyedi ingyenes ajánlat

Cégünk vállalja, hogy felmérést végez az Ön telephelyén, majd ezt követően megoldási javaslatokat tesz azokra a problémákra, amelyeket Önökkel közösen tapasztaltunk, továbbá az esetleges fejlesztési lehetőségekre is.

Tovább »

Hardver beszerzés és beüzemelés

Felmérjük, hogy az Ön vállalatának milyen informatikai fejlesztésekre van szüksége ahhoz, hogy a javasolt megoldások optimális környezetben tudjanak működni. Megtervezzük az Ön informatikai rendszerét, majd annak beszerzésére és beüzemelésére ajánlatot teszünk.

Tovább »

mobil eszközök használata

Mobil eszközök használata annak érdekében, hogy a nem helyhez kötött dolgozók munkavégzését elősegítsük.

Tovább »

Oktatások az Ön telephelyén is

A megoldásainkat a helyszínen betanítjuk munkatársainak. A dolgozók a bevezetés folyamán részletes útmutatásokat kapnak a rendszer használatáról, hogy optimálisan tudják elvégezni a munkájukat.

Tovább »

Oracle partneri kapcsolat

Az Oracle Magyarország regisztrált partnere vagyunk. Megoldásaink más adatbázisokkal is működnek.

Tovább »

Akár 24 órás Telefonos támogatás

Munkatársaink a bevezetési időszakban és azt követően telefonon is rendelkezésre állnak. Távoli asztali eléréssel interaktívan tudunk reagálni a felmerülő kérdésekre. Külön kérésre 24 órás rendelkezésre állást biztosítunk.

Tovább »

Raktárirányítás, készletkezelés

A rendszerünkben komplex raktározási és készletkezelési modul kapott helyet, melynek kezelése mégis egyszerű és átlátható. A raktéri mozgások egyszerűsödnek, az elfekvő készletek csökkennek

Tovább »

Integrált webáruház

Ön a termékeit és szolgáltatásait a rendszerhez integrált webáruházon keresztül tudja az interneten értékesíteni. A hagyományos partnereinek is biztosíthat egyedi felületet az interneten a megrendeléseik leadásához.

Tovább »

Következő Előző

Integrált vállalatirányítási rendszer (ERP)

AirbusNapjainkban vállalatirányítási rendszerek alkalmazása egyértelműen a versenyképesség alapvető feltételévé vált. Azonban ha a bevezetett rendszer nem működik megfelelően, akkor nem tudja ellátni hatékonyan a szerepét. A vállalat hatékonyságának biztosításához számtalan olyan feltétel szükséges, ami egy ERP rendszer bevezetését teszi szükségessé. Szinte minden vállalat használ valamilyen szintű informatikai támogatást a munkája során, sokszor ezek különálló, egyedi, csak egy adott feladatra alkalmas szoftverek és eszközök összessége. Az a felismerés, hogy szükség van informatikai támogatásra az minden vállalatban megvan, de az, hogy ennek a támogatásnak egy egységes és az egyedi a igényekhez igazodó rendszerben kell megvalósulni, az már csak a legsikeresebb vállalatok sajátja. Egy vállalatirányítási rendszer nem a siker kulcsa, de a különleges elvárasoknak is megfelelő vállalatirányítási rendszer viszont a siker elengedhetetlen feltétele.

 

A Kiválasztás stratégiai döntés

Az, hogy milyen rendszert választ ki az adott cég az komoly döntés, ami nagy körültekintést igényel. Hiszen az adott rendszer lesz a vállalat vérkeringése, amin keresztül az adatok és információk áramlanak, amelyen a folyamatokat irányítani és nyomonkövetni lehet. Minden vállaltnak a kiválasztásnál a következő stratégiai szempontok figyelembe vételével kell számolnia:

 • Megtérülés mértéke, várható haszon, egyéb későbbi költségek
 • A vállalat fejlődésének támogatása 
 • A már meglévő eszközök és adatok hasznosítása
 • Az igények testreszabhatósága, a szoftver rugalmassága
 • Milyen adatok és milyen formában érhetőek el
 • Termelési és a kapcsolódó területeknek nyújtott támogatás
 • Folyamatos Információáramlás és adatbiztonság
 • Milyen egyéb szolgáltatások elérhetőek


Megtérülés

Fontos szempont megtérülés mértéke - nem az árról van szó, hanem arról, hogy mennyi idő alatt hozza vissza az adott rendszer a befektetett anyagi és egyéb javakat. Hiszen lehet, hogy egy olcsóbb rendszer kevésbé alkalmas, tehát lassabban vagy egyáltalán nem hozza vissza azt a pénzt, amibe került. Nyilvánvaló, hogy a vállalat a profit növelésére törekszik, ezen cél elérése csak olyan eszközökkel lehetséges, amelyek teljes átláthatóságot biztosítnak és támogatják a vezetőket a döntéseikben. 

Egy olyan eszköz, amely ugyan kevesebbe kerül, mint a többi hozzá hasonló, de nem eléggé termelékeny vagy a karbantartása és a használata költséges, az nem megfelelő befektetés. Egy ilyen eszköz vagy veszteséget termel, vagy „csak” az elvárhatótól kevesebb hasznot termel, ami szintén veszteség. Ez igaz bármilyen termelést végző eszközre, legyen az akár egy szerszámgép, egy targonca vagy bármi más. De ezek a szabályok igazak az ERP rendszerekre is! Hiszen egy vállalat irányítása felelősségteljes és hozzáértést kívánó munka, ezért az azt segítő és rendszernek szintén nagyon magas minőségi követelményeknek és elvárásoknak kell megfelelnie.
Tehát nem szabad megfeledkezni a későbbi költségekről sem, hiszen mint mindennek egy ERP rendszernek is vannak járulékos költségei, mert minden körülmény képes változni.
De számtalan egyéb mérhető módon is van egy jó ERP rendszernek megtérülése. Ilyenek lehetnek:

 • Készletszintek csökkentése, ami azonnali készpénz felszabadítást jelent
 • Elfekvő készletek felfedezése, amelyek értékesítése szintén azonnali készpénzt jelent
 • Növekvő termelékenység, tehát növekvő profit
 • Csökkenő erőforrás-felhasználás
 • Csökkenő átállások és egyéb kieső idők
 • Tervezhető karbantartások, amelyek miatt csökken a meghibásodások száma
 • Pontosabb adatok alapján, a teljesítménybérezett munkatársak tévedéseinek kizárása

Természetesen olyan pénzben nem mérhető, de közvetve mégis profitot hozó megtérülések is jelentkeznek:

 • Átlátható megrendelésállomány
 • Naprakész és pontos készletszint
 • Erőforrások naprakész és pontos nyilvántartása
 • Partnerek pénzügyi helyzetének és megrendelés állományának pontos nyilvántartása


Fejlődés és specialitások

Mivel minden vállalat folyamatosan fejlődik és változik, az általa használt eszközöknek is képesnek kell lenniük ezeket a változásokat követni, illetve adott esetben segíteni is azt. Egy jó ERP vállalatirányítási rendszer nem egy pillanatképet rögzít, hanem egy vállalat fejlődésének irányaihoz idomul és azt a fejlődést követi és segíti a célok elérését.
Számtalan olyan esemény következhet be, ami szükségessé teheti egy vállalatirányítási rendszer módosítását finomítását:

 • Jogszabályi környezet változása
 • Új alkalmazottak felvétele
 • Partnerek és azok igényeinek változása
 • A megrendelés állomány szerkezetének változása
 • Gyártási technológiák fejlődése
 • A vállalat szerkezetének átalakulása

 

Jól látható, hogy minden ilyen esetben szükséges az, hogy a vállalat gyorsan reagáljon és ez a reakció olcsó és zökkenőmentes legyen. A legjobb az, ha a vállalat meg tudja oldani a saját keretein belül a rendszer finomítását, hiszen gondoljunk csak bele, hogy egy SAP vagy Navision tanácsadó napdíja elérheti egy képzett mérnők havi fizetését is. Tehát minden vezető jól felfogott érdeke az, hogy olyan rendszert vezessen be, ami nem teszi függővé a vállalatot az adott rendszert karbantartó tanácsadó cégtől, olyan változások esetén, amelyek állandóan bekövetkeznek. Ezért javasolt olyan jól testreszabható rendszerek választása, amelyek karbantartására „házon belüli” munkatárs is alkalmas, továbbá a fellépő esetleges fejlesztési igények megvalósíthatóak minimális költségvetéssel.
Továbbá egy jó ERP rendszerben nemcsak követni lehet a változásokat, hanem előrelátni is azokat, például ha egy gép terheltsége folyamatosan nő, akkor tudni lehet, hogy azt a gépet hamarosan bővíteni kell vagy beruházni egy hasonlóra. De tendenciák is megfigyelhetőek a termékek fogyásával kapcsolatban, például észrevehető az, hogy egy adott termékből mennyi a téli és mennyi nyári átlagos fogyás. Így a készletszintek dinamikus változtatásával pénz takarítható meg. Számtalan ilyen példa sorolható még, de a lényeg, hogy a vállalatirányítási rendszernek meghatározó tulajdonsága céggel való együttfejlődés.


Meglévő eszközök és adatok

Minden vállalatnál már rendelkezésre áll valamilyen szintű informatikai támogatás, lehet az egy adott feladatra szánt célszoftver, vagy csak Excel táblák. Természetesen lehet ez egy elavult vagy más ERP, például Navision rendszer is. Fontos, hogy az új vállalatirányítási rendszerbe a már meglévő adatok átkerüljenek, lehetőleg rendszerezettebb formában. Ezeknek az adtatoknak felvitele nagyon sok időt és erőforrást vehet igénybe, tehát olyan rendszerben szabad csak gondolkozni, amely széleskörű lehetőségeket ad az adatok beimportálására. Hiszen egy vállalatnak az adatai számítanak az egyik legfontosabb értéknek, amelyekből következtetéseket lehet levonni, tendenciákat megfigyelni.
Ideális esetben az adatok beimportálása után már azonnallehet olyan kimutatásokat készíteni, amelyek eddig nem voltak elérhetőek, illetve a bevezetés után már olyan kimutatások is készíthetők, amelyek évekre visszamenőleg mutatnak adatokat, annak ellenére, hogy a rendszer korábban nem is volt telepítve.


Az igények testreszabhatósága

Egy vállalatnak egyedi folyamatai vannak, olyanok, amelyek semmilyen más vállaltra nem jellemzőek. De vannak olyan folyamatai is, amelyek teljesen sztenderdizálhatóak. Jellemzően a számlázási szokások, a szállító levelek és úgy általában a pénzügyi rész az, ami szinte minden vállalat esetében azonos. Ennek az az oka, hogy ezen a területen már igen kis cégmérettől fogva segítve vannak a folyamatok informatikai eszközökkel. Természetesen itt is adódhatnak olyan eltérések, amelyek csak az adott vállaltra jellemzőek, de ezeket egy jó ERP rendszernek paraméterezhető módon támogatnia kell. Ennek az egységes kezelhetőségen kívül az a legfőbb oka az, hogy ez a terület erőteljesen szabályozva van jogi és adóügyi oldalról.
A gyártási folyamatok viszont olyan szerteágazóak, hogy nem készíthető olyan dobozos megoldás, amely mindenki számára megfelelő lenne. Minden esetben vagy kompromisszumot kell kötni a használat során, vagy átalakítást kell kérni olyan tanácsadó cégektől, akik igazából nem férnek hozzá a rendszerek forrásállományához. Emiatt szerkezeti átalakításokat képtelenek véghezvinni, csak olyan módón próbálják paraméterezni az adott rendszert, hogy azt a hatást keltse, mintha a rendszer át lenne alakítva. Tehát mindenképpen megéri olyan megoldást választani, amelyet a telepítést végző cég készít és forgalmaz is. Hiszen ebben az esetben nem kell semmilyen kompromisszumot kötni minden igény maradéktalanul kielégíthető és a már létező eszközök is gond nélkül integrálhatóak. Erre talán a legjobb példa egy szerszámszekrény, ami a termelési területen található. A vállalatirányítási rendszer bevezetése után ennek a szekrénynek a vezérlése integrálható és a használata naplózható és az összes adat a többi közt látható egy integrált rendszerben.

 

Adatok gyűjtése és azok kezelése

A kimutatások csak annyira jók, mint amennyire pontosak az adatok, amelyekből készültek. A döntések csak annyira megalapozottak, mint amennyire kimutatások, amelyből kiindulnak. Tehát jól látható, hogy egy vezető ha megfelelően akarja irányítani a vállalatát, akkor ahhoz a lehető legtöbb és legpontosabb adatra van szüksége, máskülönben - saját hibáján kívül - helytelen döntést hozhat. Az adatok begyűjtése nem egyszerű feladat - több szempontból sem - , mert például nem jó, ha a termelés sok bürokratikus terhelést kap, de az sem jó, ha a folyamatok és tevékenységek nincsenek pontosan nyomonkövetve. Meg kell találni azt az egyensúlyt, amivel a lehető legtöbb adatot lehet a termésből kinyerni úgy, hogy lehetőség szerint a papírok száma és a tévesztések lehetősége minimálisra csökkenjen. 
Az adatok gyűjtésének vannak automatikus módjai is, amelyekkel a dolgozók részben tehermentesíthetőek. Hiszen szinte minden modern gép rendelkezik olyan adatszolgáltató kimenetekkel, amelyekről rengeteg értékes adat nyerhető ki. De a régebbi vagy egyszerűbb kézi gépek esetében is szerelhetőek fel olyan érzékelők, amelyek megfelelően el tudják látni a vállalatirányítási rendszert adatokkal.
A termelésből nem csak adatokat lehet kinyerni, hanem oda el is kell juttatni azokat, hogy milyen munkát milyen gépen kell az adott dolgozónak végeznie. Ehhez szükség van terminálra, ami a termelési területen szolgáltatja a szükséges információkat. Az adatgyűjtő rendszereket és a terminál programokat együttesen termelésirányítási rendszereknek is nevezik. Ezek a rendszerek csak ritkán részei egy ERP rendszernek, többször külön kell megvásárolni és telepíteni azokat, néha egészen más cégtől, mint aki az ERP rendszer szállítja. Érezhető, hogy ez nem az optimális megoldás, mert a kompatibilitási problémák hatványozottan jelentkezhetnek egy-egy egyedi igény megvalósításakor. A legjobb az megoldás, amikor a termelésirányítás integrált rendszerben van a vállalatirányítási rendszerrel, az ilyen megoldásoknál olyan lehetőségek is nyílnak, amelyek egyedülálló megoldásokat tesznek lehetővé. Például:

 • A Termeléstervezés azonnali reakciója az esetleges megváltozott körülményekre
 • A Termelés állapotának megtekintése és vezérlése az irodai gépekről
 • A gépek állapotának és pontos kihasználtságának összevetése egyéb adatokkal
 • Teljes ás azonnali Pénzügyi kontrol pontos adatokra alapozva

A lehetőségek végtelenek, de bizonyos, ha pontos adatok állnak rendelkezésre a ciklusidőkről, a mennyiségekről, az estleges selejtekről vagy géphibákról, akkor ezen adatok jól felhasználhatóak a megalapozott döntések meghozatalához.

 

Termelési és kapcsolódó területek

A termelés hatékonyságának növelése az egyik legfőbb cél egy vállalatirányítási rendszer bevezetése során. Ahhoz, hogy a hatékonyság növekedni tudjon nemcsak az irodai, hanem termelési területen is fejlesztéseket kell végezni. Ezért a legjobb megoldás az, ha ezt a két területet egyetlen integrált rendszer kezeli, így kerülve el a nagy költségeket és a kompatibilitási problémákat. 

A termelési területen fontos a dolgozók pontos informálása, hogy mindenki tudja mi a dolga az adott pillanatban és, hogy mindenkiről tudható legyen éppen mit csinál továbbá azzal a tevékenységével hogyan áll a tervhez képest. Ezt alapvetően egy olyan információs rendszerrel lehet megvalósítani, amely az adatokat egy integrált ERP rendszerből nyeri és abba is írja vissza.
A termelést kiegészítő területeknél is szükség van a folyamatos adatáramlásra, úgymint : MEO, raktár, TMK. Amikor minden elem szervesen be van kapcsolva a vállalat működésébe a termelékenység nagy mértékben javul, a környezeti változásokra a reakciók azonnaliak és automatikusak. Abban az esetben ha egy olyan gépen történik meghibásodás, ami egy sürgős megrendelésen dolgozik, a következő események következhetnek be:

 • A tervező modul átszervezi a termelési tervet oly módon, hogy a lehető leghamarabb átvehető legyen a munka
 • Ha kell, felszabadítja azt a gépet, ami ki tudja váltani a meghibásodottat
 • A szerszámok cseréje szakosodott embereket értesíti, hogy át kell szerelni az termeléshez szükséges szerszámot
 • A TMK-t értesíti a gép hibájáról és annak hibakódjáról
 • Az anyagmozgató kollégákat értesíti, hogy alapanyagokat kell a cseregéphez készíteni és a fel nem használtat elvinni
 • A szállítással foglakozó kollégákat értesíti, hogy késés várható az adott terméknél
 • Ha a késés túl nagy, akkor átszervezi a kiszállítási listákat
 • Az átszervezett kiszállításnak megfelelően állítódik majd össze a szállítólevél
 • A módosított szállítólevél alapján lesz kiállítva a számla a megrendelőnek

Persze ez a legrosszabb eset. Lehetséges, hogy a gép könnyen kiváltható, de az is, hogy más megrendelőnek szánt termék átcsoportosításával a probléma kiküszöbölhető vagy csökkenthető.
Egy jó ERP rendszer ebben az esetben olyan megoldást választ, ami ezek kombinációja úgy, hogy a veszteség a lehető legkisebb legyen.

 

Információáramlás és biztonság

Egy ERP rendszer egyik legnagyobb előnye az, hogy a vállalat minden - arra jogosult dolgozója- azonnal hozzáfér a kívánt adatokhoz, abban a formában, amiben számara a legkényelmesebb. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a raktáros tudja mit hol talál és azzal a készlettel mi a dolga. Vagy azt például, hogy egy dolgozó mindig pontosan tudja mit és mennyit gyárt és ahhoz a lehető legtöbb információt el tudja érni (beállítási - minőségi adatok). Hosszasan lehetne sorolni, hogy milyen nagy jelentősége van annak, hogy az információk azonnal rendelkezésre állnak, de nem minden esetben jó, ha bárki elér bármilyen információt. Hiszen a pénzügyi adatokhoz kevés munkatársnak szabad, hogy hozzáférése legyen. Ezért nagyon fontos az, hogy egy ERP rendszer kiterjed jogosultságkezelésre az adatokkal kapcsolatban. Ahol megadható, hogy egy személy milyen adatokat láthat, szerkeszthet, törölhet vagy milyen egyéb műveletek végezésére jogosult azokkal.
Természetesen a termelési és egyéb folyamatokban is kell, hogy legyen jogosultságkezelés. Ilyen eset lehet például, ha egy munka csak akkor indítható, ha a MEO jóváhagyta az első legyártott darabot.
Egy jó ERP rendszerben minden egyes tevékenység naplózva van, és meg lehet állapítani, hogy ki változtatott valamit, mikor és hogy mi volt az eredeti állapot. Ez utóbbi rendkívül fontos és csak igazán kevés vállalatirányítási rendszer képes a változtatások előtti állapotot reprodukálni.

 

Egyéb szolgáltatások

Egy ERP rendszer bevezetése nem egyszerű feladat a vállalat életében, nem lehet egy-két hetes testreszabással és betanítással kielégítően megvalósítani. Arra, hogy pontosan mire van szüksége egy adott vállaltnak sok időt kell szánni, ami a későbbiek során mind időben, mind pénzben bőven megtérül. Ugyanis a bevezetési szakaszban kell a speciális esteteket felmérni és azokra megfelelő megoldást találni. Ha ezt elmulasztja a vállalat a bevezetéskor megtenni és dobozos szoftverrel próbálja lefedni az igényeit, akkor a projekt sajnos bukásra van ítélve, de legalábbis bizonyosan nem hozza az elvárt eredményeket. Egy integrált ERP rendszer bevezetése miatti felmérés kiváló alkalom arra, hogy kisebb-nagyobb átszervezéseket valósítson meg. Vállalatirányítási rendszer bevezetésének keretein belül jellemzően a következő tevékenységek is folynak:

 • Folyamatok áttekintse és „saját sztenderdek” meghatározása
 • Folyamatok ésszerűsítése akár LEAN managementtel
 • Technológiai utasítások kidolgozása a minőségi követelményekkel együtt
 • Cikkszám és egyéb adatok azonosító - képzési szabályainak megalkotása
 • Raktárok átszervezése, raktárhelyek azonosítása
 • Pontos dolgozói feladatkörök meghatározása, jogosultságokkal együtt
 • Informatika rendszerek fejlesztése
 • Ellátási láncok feltérképezése és ésszerűsítése

Tehát egy vállalatirányítási rendszer bevezetése nemcsak szoftver vásárlása, hanem a cég olyan alapokra történő helyezése, amely biztosítja az átlátható, hatékony működést és lehetőséget ad a további fejlődésre. Ezért hangsúlyt kell fektetni arra, hogy a bevezetés során olyan egyéb szolgáltatások is kapcsolódjanak, amik a vállalatirányítási rendszer bevezetésének sikerét garantálják és a vállalat hatékonyságát nagymértékben növelik.

 

Komponensek

Az ERP rendszer fogalma zavaros, sokan sokféleképpen definiálják, de egy valami elmondható: Az ERP rendszer egy olyan modulokból felépülő mégis integrált rendszer, amely a vállalat minden területére kiterjedő irányítási, átlátási és ellenőrzési lehetőséget biztosít a felhasználói számára.
A vállalatirányítási rendszer moduljai a következőek lehetnek:

 

A modulok 4 területre bonthatóak:

 • Tervezés
 • Termelés
 • Erőforrás kezelés
 • Ügyvitel

 

Tervezés

A vevői igények a megrendelés állományok és a készletek figyelembe vételével megtervezi, hogy hogyan, miből és milyen erőforrások felhasználásával lehetséges a feladatokat elvégezni. A tervezés három jól elkülöníthető feladatra osztható:

 • MRP - Anyagszükséglet tervezés
 • APS - Gyártástervezés
 • APO - Gyártásoptimalizálás

MRP Anyagszükséglet tervezés

Az anyagszükséglet tervezés modul egy iteratív (ismétlődő), rekurzív folyamat. Az MRP sorra veszi a tervezésre váró gyártási rendeléseket és azok anyagigényét. Ha a felhasznált anyag egy félkész termék, akkor rekurzívan a félkész termék anyagszükségletét is ugyanezzel az eljárással felbontja. Ez a folyamat addig tart, amíg minden felhasznált anyag alapanyag nem lesz. Természetesen egy jó ERP rendszer ezek alapján előkészíti a beszerzésnek a megrendeléseket olyan módon, hogy azt könnyedén meg is lehessen rendelni.
Bővebben a gyártásoptimalizálásról» 

 

APS Gyártástervezés

A gyártástervezés modul úgy tervezi meg a gyártási rendeléseket, hogy minden szükséges kapacitás és erőforrás (gép, szerszám, ember), minden anyag rendelkezésre álljon, valamint minden megelőző rendelés addigra elkészüljön. A gyártástervező modulnak számtalan olyan sztenderd és egyedi paraméterrel kell kalkulálnia, valamint azok súlyozott figyelembevételével kell egy mindenre kiterjedő műveleti sorrendet továbbá anyag- és erőforrás felhasználási tervet készítenie.
Bővebben a gyártástervezésről» 

 

APO Gyártásoptimalizálás

A gyártásoptimalizálás modul szoros együttműködésben dolgozik a Gyártástervezés modullal. Feladata, hogy a az elkészült gyártási tervet úgy módosítsa, hogy az a lehető leggazdaságosabb legyen. Az, hogy milyen szempontok szerint gazdaságos egy terv, azt a felhasználó súlyozással szabadon állíthatja úgy, hogy azonnal visszajelzést kap az eltérés anyagi vonzatáról is.
Bővebben a gyártásoptimalizálásról»   

 

Termelés

A termelés területére úgynevezett termelésirányítási rendszer van a vállalatirányítási rendszerbe integrálva, amelynek a feladata termelés és kiegészítő tevékenységek felügyelete és átláthatóságuk biztosítása az ERP rendszerek felhasználói számára. A termelési terület a következő modulokból áll össze:

 • SFDC - Üzemi adatgyűjtés
 • AUT - Automatizálás
 • TQM - Minőségirányítás
 • TPM - Karbantartás

SFDC Üzemi adatgyűjtés

A üzemi adatgyűjtés modul olyan programok összessége, amelyek a termelési területen dolgozóktól kéri be a termeléssel kapcsolatos adatokat. De ennek modulnak a feladata az is, hogy irányítsa a termelést az éppen aktuális gyártási tervnek megfelelően, tehát adatokat is szolgáltasson a termelési területen dolgozók számára. Jellemzően ez az a modul, amelynek a leginkább egyedinek kell lennie minden vállalat számára.
Bővebben az automatizálásról»   

 

AUT Automatizálás

Az automatizálás modul olyan modul, ami a termelési területen a gépekről és az azon végzett tevékenységekről gyűjt be adatokat. Ezek az adatok sokfélék lehetnek, a gépek állapotai, a gépen végzett munkák vagy a munkadarabok jellemző is. A lényege az, hogy ezeket az adatokat a modul a termelést követve automatikusan gyűjti be és szolgáltatja az ERP rendszer számára további feldolgozásra. Az automatizálás egy olyat terület, amely minden esetben és minden vállaltnál egyedi, speciális megoldásokat kíván meg. Hiszen a számtalan megoldás létezik, az egyszerűbb I/O controllerektől a komolyabb PLC-kből való adat olvasásig.
Bővebben az automatizálásról»  

 

TQM Minőségirányítás

A minőségirányítás modul feladta az, hogy felügyelje és irányítsa gyártást és a kapcsoló területeit abból a szempontból, hogy a lehető legjobb minőségű késztermékek kerüljenek ki a vállalattól. A minőségre törekedő szemlélet a vállalat teljes a struktúráját át kell járja. Ezt biztosítja egy arra alkalmas ERP rendszer, olyan módón, hogy minden területen a tervezéstől a kivitelezésen át a tárolásig a minőség elsőrendű szempont.
Bővebben a minőségbiztosításról» 

 

TPM Karbantartás

A karbantartás modul feladta az, hogy felügyelje, irányítsa és ütemezze a karbantartásokat, úgy hogy az eszközök a lehető legnagyobb rendelkezésre állás mellett, a lehető legkisebb költséggel legyenek üzemeltetve. Ezért szükséges az, hogy a karbantartási ciklusok már termelési terv készítésekor figyelembe legyenek véve. Továbbá az is lényeges, hogy üzemi területen is támogatva legyen a karbantartás folyamata. Ez a funkcionalitás is integrálva van az ERP rendszerbe úgy, hogy a keletkezett adatok felhasználhatóak a hatékonysági kimutatások készítésre, amivel a karbantartási ciklusok módosítása is felügyelhető.
Bővebben a karbantartás kezelésről»  


Erőforrás kezelés

Egy vállalat legfontosabb értékei közé tartoznak az erőforrásai, ezért azok nyilvántartására kiemelt figyelmet kell fordítani. Ebben ad hathatós segítséget a vállalatirányítási rendszer, úgy, hogy modulokra bontva teszi lehetővé az erőforrások kezelését. Ezek a modulok a következőek lehetnek:

 • WMS - Raktárirányítás
 • IM - Készletkezelés
 • HR - Humánerőforrás
 • TR - Visszakövetés

WMS Raktárirányítás

A raktárirányítás egy kiterjedt modul, ami tartalmazza a különböző típusú szállítások kezelését, a raktárak és raktárhelyek kezelését, a raktárközi készletmozgásokat. A raktározási költségek a kiadások jelentős hányadát adják, ezért erre nagy figyelmet kell fordítani, ha egy vállalat hatékonyan akar működni. Hatványozottan igaz ez abban az esetben, ha a késztermékek valamilyen speciális tárolást is igényelnek, például temperálást. Egy vállalatirányítási rendszer abban nyújt nagy segítséget, hogy ezek a költségek a lehető legalacsonyabbak legyenek. Mindezt úgy, hogy a termelésben és a kiszállításokban ne legyenek fennakadások.
Bővebben a raktárkezelésről» 

 

IM Készletkezelés

A készletek és azok szintje, értéke és szavatossága kardinális kérdés egy vállalat hatékonyságának szempontjából. Ha egy készletszint alacsony, akkor minden megrendelésnél újabb gyártást kell indítani, ami nem gazdaságos. Ha a készletek szintje magas, akkor feleslegesen áll a készpénz az adott anyagban, továbbá a szavatosság miatt veszteségforrás is lehet. Ezért van szükség egy olyan vállalatirányítási rendszerre, amely integrált készletkezelési modullal rendelkezik, ami segítséget ad készletek kezelésében, illetve az azokat kezelő és mozgató munkatársakat irányítja mobil eszközök használatával.
Bővebben a készletkezelésről» 

 

HR Humánerőforrás

Már kis létszám esetén is az emberi erőforrás gazdálkodás nagy adminisztrációs terhet ró a vállalatokra, tehát fontos, hogy az ezzel kapcsolatos tevékenységeket egy korszerű humánerőforrás modullal kezeljük. Egy vállalatirányítási rendszer úgy nyújt nagy segítséget, hogy az adminisztrációs rutinfeladatok csökkenek és az információáramlás gyorsul.
Bővebben a humánerőforrás kezelésről»  

 

TR Visszakövetés
A nyomonkövetés modul célja, hogy pontosan követni lehessen minden elkészült termék teljes életútját, az alapanyagok raktárba kerülésétől kezdve a késztermék kiszállításáig.
Mert vagy az a cél, hogy meg lehessen tudni, hogy hova lett kiszállítva hibás termék, azaz mely csomagokra vonatkozik egy visszahívás. Vagy az a cél, hogy egy adott hibás termékről megtudjuk, hogy az mikor, hol és miből készült. Ezeket a feladatokat egy készletkezelésre is kiterjedő vállalatirányítási rendszer nélkül nem lehetne biztonsággal elvégezni.
Bővebben a nyomonkövetésről» 

 

Ügyvitel

Szinte minden vállalt rendelkezik már valamilyen ügyviteli rendszerrel, ami lehet számlázó és könyvelő vagy bérszámfejtő program. Ezeket lehet részben vagy egészben kiváltani egy ERP rendszerrel, ami a szükséges programokkal együtt tud működni. De ha az adott programot kiváltja az ERP rendszer, akkor azok korábbi adatit be kell tudni emelni a bevezetett vállalatirányítási rendszerbe. Az ügyviteli terület a következő modulokkal fedhető le:

 • PM - Beszerzés
 • SM - Értékesítés
 • CRM - Ügyfélkezelés

PM Beszerzés

A vállalatirányítási rendszer beszerzés modulja a beszerzések nyomon követésére, azok egyszerű kezelésére szolgál. A teljes beszerzési folyamat az integrált ajánlat kéréstől a számla kiegyenlítésig könnyedén kezelhető. A beszerzés szoros kapcsolatban van az Anyagszükséglet tervezés (MRP) modullal, amely alapján megállapítható, miből mennyit és mikorra kell megrendelni.
Bővebben az beszerzésről» 

 

SM Értékesítés

A vállalatirányítási rendszer értékesítés modulja a termékek, szolgáltatások értékesítésének egyszerűbbé tételére szolgál. Segítségével nyomon követhető az ajánlatok, rendelések, kiszállítások, számlák állapota. Az értékesítés és az ahhoz kapcsolódó bizonylatok jogilag nagyon szabályozott dokumentumok, amelyek kezeléséhez és előállításához elengedetlen az informatikai támogatás.
Bővebben az értékesítésről» 

 

CRM Ügyfélkezelés

A ügyfelek megfelelő kezelése és tájékoztatása nagyon fontos feladata egy vállalatnak, hiszen a bevételei tőlük származnak. Éppen ezért az ügyfelek pontos és gyors kiszolgálása központi kérdés a ügyfél-elégedettség szempontjából. A vállalatirányítási rendszer CRM modulja segítséget nyújt az ügyfeleknek és a vállalatnak egyaránt abban, hogy gyors és pontos információkhoz jussanak. Továbbá az integrált rendszer segít abban, hogy a vállalat nyilvántartsa az ügyfelei hitelkereték és aktuális egyenlegét is.
Bővebben az ügyfélkapcsolat kezelésről»

 

Ügyfélkapu

Vélemények

„A dTrade Kereskedelmi Rendszer bevezetése óta hatékonyabban működünk, és nőtt az árbevételünk.”

Gyevi Tóth Gergely
Holux Kft. - kereskedelmi igazgató

 

"Mióta a dTrade Kereskedelmi Rendszert használjuk, mindig naprakész adatokat kapok, és átlátom a vállalat működését.”

Hosó János
Holux Kft. - Vezérigazgató.