Raktárkészlet nyilvántartás és raktárirányítás

 • Raktári folyamatok pontos követése
 • Telephelyek, raktárak és raktárhelyek nyilvántartása
 • Raktárosok feladatainak tervezése és teljesítményük mérése
 • Hibás kiszállítások megelőzése komissiózással
 • Készlet elhelyezkedésének pontos nyilvántartása
 • Konténerek, raklapok és csomagolt anyagok egyszerű mozgatása

Raktárkezelés (WMS)

raktarkeszlet-nyilvantartas

A raktárkezelés a készletkezelésnek azon oldalát jelenti, ahol a készlet valóban mozog, azaz különböző raktárak, raktárhelyek között áthelyezés valósul meg. Ilyen formában azok a raktári műveletek, amelyek a készlet elhelyezkedésén kívül bármilyen más paraméterében változást okoznak, a készletkezelés fogalmához tartoznak. A raktárkezelés fő feladata, hogy bármikor visszakövethető legyen, hogy a termék, akár csak egy bizonyos, mikor hol helyezkedett el az üzem területén.

Felépítés

Hogy a raktárkezelés megfelelő információkat tudjon nyújtani, induláskor kellő áttekintéssel és megfelelő tervezés után érdemes a raktárszerkezetet a rendszerben felépíteni. Akár fizikai akár logikai raktárak felvehetők, ezek az Ön igényeire szabva, megadva a raktárhelyeket, akár zóna/sor/polc/cella pozíció részletességgel is. A raktárszerkezet bármikor módosítható, így a cég bővülése estén is rövid idő alatt beépíthető az új raktár szerkezete a programba. A program által kezelt hierarchia: telephely – raktár – tárhely. Minden szintből több is definiálható, azaz a vállalat több telephelyén lévő raktárak és az azokban lévő összes tárhely rögzíthető a rendszerben.

Hierarchia

Telephely a legmagasabb hierarchia szinten áll, ez reprezentálja a földrajzilag is különálló telephelyeket. Itt lehet beállítani, hogy mely adatbázis mely telephelyen van, ami a telephelyek közötti adat szinkronizáláshoz szükséges.
Egy telephelyen bármennyi raktár definiálható. A raktárak partnerhez is köthetőek, így bérmunkához kötődő ki- és beszállítás valamint bizományosi értékesítésnél a készlet kihelyezés ebbe a megjelölt raktárba történik, így mindig látható hogy az egyes partnereknél milyen készlet értékek vannak.
A raktárakban a tárhelyek mutatják az olyan tároló egységeket, amelyeket már nem célszerű tovább bontani. Tárhelyek gépekhez kapcsolhatóak, ezzel megkönnyítve a termeléshez szükséges anyagok géphez készítését, az elkészült termékek gépektől való elszállítását illetve a selejtes termékek elkülönítését.

Mozgások

A rendszerben lehetőség van az egy tárolóban lévő készletek együtt mozgatására. Ebben az esetben nem az egyes készleteket és mennyiségeket kell megadni, hanem elegendő a konténer számát, a rendszer automatikusan összeállítja a megfelelő háttéradatokat.

Telepközi készlet mozgatás
két telephely közötti áru átvitelt írja le. Ez a mozgás fajta páros mozgás, azaz a kiinduló telephelyen levonódik a készlet majd a másik telephelyen beérkezéskor megemelkedik a készlet. A mozgás rögzítésekor megadható hogy melyik járművel kerül át egyik telephelyről a másikra, ez alapján mindig tudni lehet, hogy hol milyen készlet van, illetve mi van úton.

Raktárközi készletmozgásoknak több fajtája is van, ezeket a raktárak típusai szerint különböztetjük meg. Ezek alapján a következő fő mozgások léteznek a rendszerben:

 • Raktárközi – két normál raktár között
 • Készlet kihelyezés – normál raktárból külső raktárba
 • Bizományosi készlet átvétel – bizományosi raktárból normál raktárba
 • Termelésbe beadás, kivétel – termelési és normál raktárak között
 • Komissiózás – normál és komissiós raktárak között
 • Alvállalkozói kiszállítás, bevételezés – normál és partnerhez rendelt raktárak között

Raktáron belüli készletmozgás két tárhely közötti termék áthelyezést jelent a rendszerben. A két tárhely egy raktáron belül kell legyen.

Raktár kezelés kézi eszköz segítségével

Lehetőség van kézi mobil eszköz segítségével végrehajtani szinte az összes készletmozgás könyvelését a rendszerben, így a raktáros ill. árumozgató nem kell, hogy minden mozgatás után az asztali számítógéphez menjen, hanem akár targoncán ülve is beviheti az adatokat.

Raktározási módszerek

A dSuite rendszerben alapvetően a FIFO raktárkezelési módszer van használatban, azzal az egyedi plusz funkcióval kiegészítve, hogy nem csak a beérkezés szerinti állítja fel a sorrendet, hanem az adott termék szavatossági ideje alapján is. Hiszen előfordulhat, hogy kedvezményes áron lehet rövidebb szavatossági idővel rendelkező alapanyaghoz jutni. Kérésre természetesen bármely más raktárkezelési módszer is beépíthető a rendszerbe, ezzel is segítve az egyedi igények minél pontosabb kielégítését.

Sarzs

Az alapanyag beszállítások sarzsokban történnek, minden egyes sarzs egy saját műbizonylattal rendelkezik. Amikor a sarzs beszállításra kerül, akkor a készletre tárolásánál a sarzs szám is rögzítésre kerül. A sarzs szám végigkíséri az alapanyagot a teljes gyártási folyamaton. A készlettárolástól, a gyártáson át, egészen a belőle készült késztermékig. A késztermékek szállítólevelén az alapanyag sarzs száma is szerepel.
A készleten lévő alapanyagokról, a rendszer mindig tudja, hogy az milyen sarzsokból, és milyen mennyiségekből áll össze.
Lehetőség van lekérdezni, hogy egy sarzsból származó anyagból mennyi, hol, illetve milyen gyártási állapotban található.

Alvállalkozói rendelések
Alvállalkozói rendelések

Az Alvállalkozói rendelések is összegzett formában megtekinthetőek.

Kiszállítási lista
Kiszállítási lista

A kiszállítási lista segíti a komissiózást.

 

Szállítási naptár
Szállítási naptár

A Szállítási naptár segít átlátni a teendőket.

Szállítói rendelések
Szállítói rendelések

A Szállítói rendelések felvitele is gyors és egyszerű.

WMS - Warehouse Management System

A raktár fogalmát hagyományosan úgy határozhatjuk meg, mint a vállalati logisztikai rendszernek azon része, mely a termékeket (alapanyagokat, részegységeket, félkész-, illetve késztermékeket) a gyártási, illetve a felhasználási pontokon és/vagy azok között tárolja és azokkal kapcsolatban információkat szolgáltat. (Stock-Lambert, 2001)

Ügyfélkapu

Vélemények

„A dSuite rendszer használata csökkentette a dolgozói jelentések pontatlanságából adódó eltéréseket, javította a gyártási folyamatok nyomon követhetőségét.”

Fehér Zsolt
Knott-Technik-Flex Kft. - Műszaki menedzser

 

„A dTrade Kereskedelmi Rendszer bevezetése óta hatékonyabban működünk, és nőtt az árbevételünk.”

Gyevi Tóth Gergely
Holux Kft. - kereskedelmi igazgató