Felhasználóbarát, könnyen elsajátítható kezelés

Megoldásaink bevezetése egy egyszerű folyamaton keresztül zajlik, aminek fontos eleme az állandó és kölcsönös kommunikáció, így kerülve el, hogy Ön és a cége nem pontosan azt kapja, amire szüksége van.

Kezelői felület

Kezelői felületA DanubiSoft Kft. vállalatirányítási rendszere olyan szoftveres bázisra épül, amely minden vállalat számára használható megoldásokat biztosít akár a felmerülő problémák megoldásáról, akár csak az adatok nyilvántartásáról van szó. Természetesen nincs két egyforma cég, de problémák lehetnek hasonlóak, így az azokra nyújtott megoldások is. A továbbiakban - a teljesség igénye nélkül - látható a dSuite rendszer főbb alkotóelemeinek rövid kivonata, amelyből képet kaphat a rendszer működéséről.

 

A dSuite vállalatirányítási rendszer tulajdonságai

A dSuite olyan kényelmes lehetőséget biztosít az adatok rendszerzésére, nyilvántartására és keresésére, hogy ezek a tulajdonságai egyedülállóvá teszik a piacon. A felhasználóink minden esetben elégedettek a rendszer használhatóságával, biztonsággal tudnak benne adatokat megtalálni, módosítani, törölni, vagy újakat felvenni. Az alábbiakban ízelítő jelleggel bemutatunk egy-két ilyen tulajdonságot.


Navigáció

Az adatok és funkciók tematikus, több szintű könyvtárszerkezetben találhatóak, segítve ezzel a felhasználót abban, hogy rendszerezetten tudja az adatokat és funkciókat elérni. A navigátor dialóg használata hasonlóan egyszerű a Microsoft intéző működéséhez, alapszintű számítástechnikai ismeretekkel is jól kezelhető a rendszer. A navigátor dialóg több, teljesen egyenértékű példányban is megnyitható, a rendszer pedig egészen addig működésben marad amíg egy példány nyitva van. A navigátor sok olyan kényelmi funkcióval rendelkezik, ami könnyíti és gyorsítja a rendszerrel való munkát:

 • Gyorskeresés,
 • Kedvencek elmentése,
 • Beállítások mentése,
 • Súgó,
 • Nyomtatás,
 • Excel export,
 • Stb…

A navigátor dialóg az, ami összefogja a rendszerben található összes funkciót és adatot, mégis a megjelenítése olyan mértékben módosítható, hogy mondjuk teljesen más menüszerkezetet lát egy pénzügyi munkatárs, mint mondjuk a raktáros vagy a termelés tervező.

Főképernyő
Főképernyő

Az adatok és funkciók elérése a  windows rendszerekből már ismerős környezetben tehető meg.

Excel export
Excel export

Az adatok szabályozható módon kerülnek át az Excelbe

Excel export
Excel export

Az adatok az excelben hierarchikusan jelennek meg

Excel import
Excel import

Az excelből az adatokat típusosan importálhatjuk be a rendszerbe

Üzenetek
Üzenetek

A rendszer hibaüzenetei vagy figyelmeztetései informatívak és világosak

Sugó
Sugó

A rendszer elemeihez elérhető a magyar nyelvű segítség

Gyorskeresés
Gyorskeresés

A rendszer felajánlja a gyorskeresésben a választási lehetőségeket

Kedvencek
Kedvencek

A kedvenc funkciók és adattípusok eltárolhatók a személyes kedvencek közé

Lista

Bármelyik baloldali menüre kattintva a jobboldalon megjelenik egy táblázat, amit listának nevezünk. A listák sorai a rekordok, amelyek hierarchikusan jelennek meg. Ebben a listában számtalan egyedi funkció elérhető:

 • Sor hierarchia szintek ki és bekapcsolása,
 • Oszlopok sorrendjének méretének és hierarchiájának változtatása,
 • Megjelenítési beállítások névvel ellátott mentése,
 • Az adatok szerkesztése,
 • Gyorskeresés az adatok között,
 • Az adatok szűrése (Office 2012-hez hasonló módon),
 • Sorok és oszlopok fixálása,
 • Sorok és oszlopok csoportosítása,
 • Összegsorok,
 • Stb…

A lista számtalan lehetőségei ellenére is egy egyszerű felhasználó számára sem bonyolult, egy tapasztaltabb munkatárs pedig olyan eszközt kap a kezébe, amivel az adatait gyorsan és biztonsággal tudja megtalálni vagy módosítani.

Lista menű
Lista menű

a listákban számtalan egyedi funkció érhető el a legördülő menűben

Lista oszlop menü
Lista oszlop menü

Lista oszlop menü ja asz oszloppal végezhető műveleteket mutatja meg

Lista szűrése
Lista szűrése

Az adatinka a nagyon kényelmes módon használható filter mechanizmussal szűrhetőek

Lista oszlop mozgatása
Lista oszlop mozgatása

A listában az oszlopok mozgatása és csoportosításuk szabadon változtatható

Lista szerkesztés
Lista szerkesztés

A lista elemei szerkeszthetőek úgy, hogy az adatok konzisztenciája megmarad

Csoportosítás
Csoportosítás

A listázott adatok bármilyen adattagjuk alapján többszörösen csoportosíthatóak.

Részletes dialógok

Minden adatrekord megtekinthető külön, a rekordhoz készített dialógban, ahol lehetőség van az adatok szerkesztésére, törlésére, másolására. Itt az adott rekord más adatokkal való összefüggései, kapcsolatai is láthatóak, amelyek szintén szerkeszthetőek. Egyszerű dupla kattintással lehet az adatok között „szörfölni”, ezt a funkciót a rendszer azzal is segíti, hogy a felső navigátor sorban mutatja az eddig megtett útvonalat, amelynek bármely korábbi pontjához egy újabb kattintással visszatérhetünk.
A dialógok megjelenítése dinamikusan változik, hiszen nem ugyanazokat a mezőket kell megadni például egy késztermék vagy egy alapanyag esetében, holott mindkettő azonos Cikk típusú rekord. Tehát ha egy cikk típusát megváltoztatjuk, akkor csak azok a mezők és listák jelennek meg, amelyek összefüggésben vannak az adott típusú cikkel. Például egy alapanyag esetében a beszállítók listája látható és szerkeszthető, de ha átállítjuk a Cikk rekordot késztermékre, akkor ez a lista eltűnik és más adatok jelennek meg.

Mat11 részletes dialóg fülekben
Mat11 részletes dialóg fülekben

A részletes dialógon az adatok fülekre csoportosítva is megjeleníthetőek

Mat11 részletes dialóg listában
Mat11 részletes dialóg listában

A részletes dialógon az adatok listában csoportosítva is megjeleníthetőek

Mat11 részletes dialóg összerendelések
Mat11 részletes dialóg összerendelések

Egye elem összerendelhető egy másik elemmel a saját részletes dialógján.

Mat11 részletes dialóg referencia adatai
Mat11 részletes dialóg referencia adatai

Megtekinthető egy listában az, hogy az adat hol van használatban más adatokban

Mat11 részletes dialóg gyerek adatai
Mat11 részletes dialóg gyerek adatai

Az szerkesztett adat részletes dialógján a hozzárendelt adatit is tudjuk szerkeszteni

Gyors segítség

A rendszer az adatok kitöltésekor listás segítséget ad. Ha a felhasználó elkezdi begépelni egy adat betűit a rendszer egy felugró listában felajánlja azokat az adatokat, amelyek megfelelő típusúak és az azonosítójuk, vagy a leírásuk illeszkedik a már megadott karakterekhez. Onnan egy kattintással kiválasztva kitöltődik az összes olyan mező a dialogón, amit a választott rekord meghatároz.

Részletes dialóg gyors keresés
Részletes dialóg gyors keresés

A gyors keresés funkció a részletes dialógokon i használható

Keresés

A rendszer Google-szerű indexelt kereső motort nyújt, a teljes adatbázis tartalomban, így gyors és hatékony keresést lehet elérni akár egy szövegrészlet alapján is. Megszokott felületen lehet minden adatot megtalálni, megjeleníteni, és szerkeszteni.

Google keresés az adatinkban
Google keresés az adatinkban

Google szerű kereséssel lehetséges elérni az adatainkat a rendszerben.

Google keresés az eredmény
Google keresés az eredmény

A Google szerű kereséssel eredménye is hasonlít a megszokotthoz.

Adatbányászat

Az adatbányász modul egy OLAP adatbázis lefúrási lehetőség különböző nézetekből. Ez egy összefüggéseket felderítő lehetőség, amelyben az adathalmazt minden objektum szemszögéből meg lehet közelíteni. Ez a modul egy olyan egyedülálló nézetet biztosít az adatok megtekintésére, amelynek segítségével az adatok közötti összefüggések könnyebben kezelhetők. Például ha egy Cikk felől közelítem meg az adathalmazt, akkor egy kiválasztott Cikkről megtudom, hogy abból mennyi van raktáron, milyen receptek állítják elő, milyen más termékekbe épül be, milyen aktív vagy múltbeli gyártási rendelések állítják elő ezt a terméket, milyen vevői rendelés tételek igénylik ezt a terméket stb.

Ha ezek után a vevői rendelés irányba indulok el, akkor megtudhatom, hogy milyen más tételek vannak ebben a rendelésben, ki a vevő, milyen más termékeket rendelt meg stb. Ha viszont a gyártási rendelések irányába indulok el, akkor megtudhatom, hogy az adott terméket milyen géppel, milyen szerszámmal, mikor és ki állítja elő.

Adatbányászat
Adatbányászat

Az adatbányászat funkcióval közvetlenül láthatóak az adatok közti összefüggések

Adatbányászat
Adatbányászat

Az adatbányászat funkcióval közvetlenül láthatóak az adatok közti összefüggések


Törzsadatok

A rendszer működéséhez szükség van törzsadatok definiálására. E törzsadatok lehetnek akár más programból adatmigráció során átemelt adatok. A törzsadatokat csak egyszer kell rögzíteni a rendszerbe, ezek változtatása csak valamilyen üzleti döntés vagy technológiai változtatás miatt válhat szükségessé. Ilyen lehet például:

 • Egy termék bevezetése a piacra,
 • Egy termék kivezetése a piacról,
 • Új gép/szerszám megvásárlása,
 • Gép/Szerszám eladás vagy selejtezés,
 • Személyi állomány változása,
 • Gyártás technológiai változás.

Nagyon sok (több száz) típusú adat felvételére van lehetőség a rendszeren belül, ezek közül a legfontosabbakról az alábbiakban lesz szó. 


Felhasználók, jogosultságok

A rendszerbe csak regisztrált felhasználók léphetnek be. A rendszer képes kezelni a Windows felhasználókat is.
Minden egyes felhasználó egy vagy több jogosultsági csoporthoz van rendelve. Ezen jogosultsági csoportok határozzák meg az adott felhasználó számára, hogy mely funkciókat és milyen műveleteket érhet el. A rendszerben korlátlan számú felhasználó, felhasználó csoport és jogosultsági szint rögzíthető. A felhasználók, felhasználói csoportokba szervezhetők, korlátlan mélységben.

Jogosultságok
A jogosultságok meghatározása adatszinten történik. Azaz a jogosultságokat meghatározó rendszergazdának azt kell előírnia, hogy az adott felhasználói csoportba tartozó felhasználók, mely adatokat:

 • Láthatják,
 • Módosíthatják,
 • Hozhatnak létre,
 • Törölhetik.

Emellett egyes adatokhoz vagy funkciókhoz további speciális jogosultságok tartozhatnak, mint például:

 • Nyomtatási jogosultság,
 • Excel export lehetőség.

Jogosultság
Jogosultság

A dSuite ERP-rendszer része a kiterjed jogosultság kezelés

 

Gép-Gépsor és Gépcsoportok kezelése

A gépek/gépsorok azok a kapacitások, amelyek a tervező algoritmus kiindulási alapjai. Egy gépsor természetesen több gépből áll. Ekkor a gépsor gépeinek közös időmodellje és közös időmodell kivételei vannak. A gépsor sebességét mindig a leglassabb gép sebessége határozza meg. Egy gépsor dinamikusan összeállítható és szétszedhető a termelési folyamatnak megfelelően. Azt hogy egy gép mikor legyen szétszedve vagy összerakva a tervező algoritmus határozza meg az anyagátállási mátrix és a szerszámcsere mátrix segítségével.

A géphez is lehet képesítést rendelni képesítésigényt határozva meg, ami azt jelenti, hogy az adott gépet csak képesített szakember kezelheti. Ebben az esetben a tervező algoritmus csak akkor fog erre a gépre munkafolyamot tervezni, ha rendelkezésre áll az igényt kielégítő képesítéssel rendelkező ember.
A képesítések hozzárendelésnél további adatokat is megadhatunk, amelyekkel a képesítés kapacitásigényét befolyásolhatjuk.

A gépcsoport egy logikai összefogása a gépeknek. Erre a tervezés támogatása miatt is szükség van. Egy műveleti terv csak gépcsoportra adhat gépigényt. A tervezés feladata kiválasztani a konkrét gépet a gépcsoport alól. Természetesen a gép kiválasztásnál figyelme veszi a gép foglaltságát, időmodelljét és a karbantartási ciklusát is. 

Törzsadatok - gép
Törzsadatok - gép

A törzsadatok között megtalálhatóak a például a gépek és  gépcsoportok is

Törzsadatok - gépcsoport
Törzsadatok - gépcsoport

A törzsadatok között megtalálhatóak a például a gépek és  gépcsoportok is.


Szerszám és Szerszámcsoport kezelés

A szerszám egy olyan kapacitás, amire egy adott munkafolyamat elvégzéséhez szükség lehet. A szerszámok egymás utáni cseréjének idejét egy adott gépen egy időmátrix adja meg. A tervező algoritmus ennek a mátrixnak a segítségével határozza meg a szerszámcsere szükségességét a gazdaságosság figyelembevételével. A szerszámnak lehet időmodellje és időmodell-kivételei, emellett karbantartási folyamatokat is hozzá lehet rendelni. Azt, hogy mely szerszámot mely gépen lehet használni, a szerszámcsere mátrixszal adjuk meg. Azaz ha egy adott szerszám nem szerepel a gép szerszámcsere mátrixában, akkor azt a szerszámot nem lehet az adott gépre tervezni.

A szerszámcsoport egy logikai összefogása a szerszámoknak. Erre a tervező algoritmus támogatása miatt van szükség. Egy műveleti terv szerszámigényt csak szerszámcsoportra adhat. A tervező algoritmus feladata kiválasztani a konkrét szerszámot. Természetesen a szerszám kiválasztásnál figyelme veszi a szerszám foglaltságát, időmodelljét és a karbantartási ciklusát is. Hasonlóan, mint a gépcsoportoknál.

Törzsadatok - szerszám
Törzsadatok - szerszám

Ügyfélkapu

Vélemények

„A dSuite rendszer használata csökkentette a dolgozói jelentések pontatlanságából adódó eltéréseket, javította a gyártási folyamatok nyomon követhetőségét.”

Fehér Zsolt
Knott-Technik-Flex Kft. - Műszaki menedzser

 

"Mióta a dTrade Kereskedelmi Rendszert használjuk, mindig naprakész adatokat kapok, és átlátom a vállalat működését.”

Hosó János
Holux Kft. - Vezérigazgató.