Emberi erőforrás menedzsment hatása a termelésre, tervezésre

 • Műszakbeosztások tervezése
 • Pihenőidő és szabadságok kezelése
 • Kompetenciák nyilvántartása

Emberi erőforrás (HR)

HRMár kis létszám esetén az emberi erőforrás gazdálkodás nagy adminisztrációs terhet ró a vállalatokra, tehát fontos, hogy az ezzel kapcsolatos tevékenységeket egy korszerű informatikai rendszerrel váltsuk fel.

Integrált emberi erőforrás kezelés

Az e-HR előnyei a szervezet számára:

 • Adminisztratív rutinfeladatok csökkentése
 • Papírmunka visszaszorulása
 • Elemzések, jelentések, kimutatások elkészítésének megkönnyítése
 • Idő, személyzet, költségek megtakarítása
 • Gyors információáramlás


Az e-HR előnyei a munkavállaló számára:

 • rugalmas, gyors adminisztráció
 • minőségi tájékoztatás a legfrissebb információkat mutatva

A dSuite-ban -a többi HR rendszertől eltérően – integráltan jelenik meg az emberi erőforrás kezelés. Ennek az az előnye, hogy a például a képesítések és a munkarendek megváltoztatása azonnal hatással van a termelésre és annak tervezésére.  Maga az APS tervező modul is képes személyi tervezést végezni az elérhető emberek képesítése és munkarendje alapján.

A vállalatirányítási rendszerbe integrált döntéstámogató modul segítségével bármilyen kimutatás könnyedén létrehozható, ami segítheti a HR szakemberek munkáját.

Humán erőforrás törzsadatok

A dSuite-ban a következő törzsadatok tartoznak az emberi erőforrás gazdálkodás modulhoz:

 • Emberek, csoportok
 • Munkaidő nyilvántartás
 • Képesítés kezelés

Emberek, csoportok

Az ember szintén egy kapacitás, amivel a tervező algoritmusnak számolnia kell. Minden egyes emberhez egy időmodell tartozik. Az időmodell kivételek emberekhez vagy csoportokhoz rendelhetők. Abban az esetben, ha egy adott napra az emberhez is és a csoportjához is időmodell kivétel van rendelve, akkor az ember időmodell kivétele az erősebb. Minden emberhez rendelhető egy vagy több képesítés.
A megadott képesítéshez egy érvényességi intervallum tartozik. Pl. egészségügyi alkalmassághoz kötött képesítések.
Azokon a munkafolyamatokon, amelyeken csak egy adott képesítéssel rendelkező ember dolgozhat, a tervező algoritmus fogja kiválasztani a megfelelő dolgozót a képesítés és a kapacitás figyelembevételével.

Személyek
Személyek

A személyekhez minden fontosabb adatok el lehet tárolni...

Személy kép
Személy kép

... még képet is

Munkaidő nyilvántartás

Egy időmodell határozza meg, hogy egy adott kapacitás mikor aktív és mikor nem. Ez a kapacitás lehet egy gép, egy ember vagy akár egy szerszám is. Az időmodell a következő részekből épül fel:

 • Műszakok
  A műszakok az időmodell atomi részei. Egy műszak relatívan tartalmazza annak kezdetét és végét egy napon belül. Egy műszak tartalmazza a szüneteket a hozzárendelt szünetmodellen keresztül. Ezek a műszakok építik fel a napmodelleket.
   
 • Szünetmodell
  A szünetmodellek határozzák meg a kapacitás szüneteit, pihenő idejét. Ezek lehetnek a műszakváltások, cigaretta szünetek vagy egyéb étkezési idők.
   
 • Napmodell
  A napmodell műszakokból és szünetmodellekből épül fel. Egy így összerakott napmodell adja ki egy napon a nettó terhelési idejét egy adott kapacitásnak.
   
 • Időmodell
  Az időmodell napmodellekből épül fel, amit egy ritmus szerint definiál. Ez a ritmus fog ismétlődni egy megadott naptól kezdve. Egy folyamatos munkarend egy 12 napos ciklust definiál, míg három műszakos munkarend pedig egy 21 napos ritmust. Ezek az időmodellek lesznek egy-egy kapacitáshoz rendelve, ezzel meghatározva az adott kapacitás terhelhetőségét. Természetesen minden kapacitáshoz rendelhetőek időmodell kivételek, amivel a munkaidő kieséseket vagy a többlet kapacitásokat lehet tervezhetővé tenni.
   
 • Üzemnaptár
  Az üzemnaptár egy olyan naptár, ami az üzem minden kapacitásához egységesen rendelhet szünnapokat. Minden egyes üzemnek vagy részlegnek saját üzemnapára lehet. Az időmodell kivételek mindig erősebbek, mint az üzemnaptár által definiált szünetek.

Napmodell többszörös kijelölés 1.
Napmodell többszörös kijelölés 1.

Napmodell egyszerre több adat is szerkeszthető...

Napmodell többszörös kijelölés 2.
Napmodell többszörös kijelölés 2.

... a  többszörös kijelöléssel.

Ritmusmodell
Ritmusmodell

A napmodelleket ritmusban is előre meghatározott ismétlésekkel is lehetséges definiálni.

Hiányzás ok
Hiányzás ok

Szemelyeknél hiányzások és azok okai is megadhatóak. 

Személy vezérlőpult jelenlét nyílvántartás
Személy vezérlőpult jelenlét nyílvántartás
Személy vezérlőpult teljesítmény kimutatás
Személy vezérlőpult teljesítmény kimutatás

Képesítés kezelés

A képesítés egy olyan törzsadat, amelyet emberekhez, gépekhez, munkafolyamatokhoz rendelhetünk. Amennyiben a munkafolyamatokhoz vagy gépekhez rendelünk képesítést, azzal igényt határozunk meg, az emberekhez rendelt képesítés pedig erőforrást jelent az igények kielégítésére.
A képesítés fontos szerepet játszik a minőség ellenőrzési folyamatokban és a karbantartásoknál, ahol a munkát csak szakember végezheti el.

Személyek képesítése
Személyek képesítése

Személyek képesítése szerkeszthető  a hagyományosabb módon...

Kompetencia mátrix
Kompetencia mátrix

.. de kompetencia mátrixban is.

HR - Human resource

Emberi erőforrás menedzsment: a menedzsment azon része, amely az emberekkel, mint a szervezet alapvető erőforrásával foglalkozik annak érdekében, hogy biztosítsa az alkalmazottak leghatékonyabb felhasználását, a szervezeti és az egyéni célok megvalósítását.
(wiki

Ügyfélkapu

Vélemények

"Mióta a dTrade Kereskedelmi Rendszert használjuk, mindig naprakész adatokat kapok, és átlátom a vállalat működését.”

Hosó János
Holux Kft. - Vezérigazgató.

 

„Mióta a dSuite rendszert használjuk hatékonyabban tudom kiszolgálni a vevőinket és teljesebben átlátom a megrendelés állományt.”

Sági József
Knott-Technik-Flex Kft. - Logisztikai vezető