Gyártástervezés

A gyártástervezés modulcsoport alapvetően az erőforrások optimális elosztását, felhasználását hivatottak kezelni. A végső cél, hogy a rendszerben elérhető adatok alapján tervezhetővé váljanak az egyes erőforrások. Az erőforrások alatt értjük a gyártás során felhasznált összes anyagot, valamint a gyártáshoz szükséges egyéb erőforrásokat, melyek nélkülözhetetlenek a gyártási műveletek végrehajtásához, mint például: emberi erőforrás, gyártógépek, szerszámok.

Mivel az erőforrások rendelkezésre állása dinamikusan változik, ezért komoly problémákat tud okozni 1-1 váratlan esemény. Ilyen nem várt események lehetnek az alábbiak:

 • Géphiba
 • Szerszámhiba
 • Anyaghiba
 • Emberek kiesése (betegség, szabadság) stb.

Szintén nagy nehézséget okozhat a folyamatosan változó megrendelésállomány anyagszükségletének változása. Az optimális készletek mennyiségének meghatározása. A dSuite rendszer gyártástervezéshez tartozó moduljainak legfőbb feladata, hogy a fent említett nehézségekben támogatást nyújtson a dSuite-ot használó partnerek számára.

A modulcsoporthoz tartozó főbb modulok:

 • Anyagszükséglet tervezés (MRP)
 • Gyártástervezés és ütemezés (APS)
 • Gyártásoptimalizálás (POEM)

 

Anyagszükséglet tervezés (MRP)

 

MRP

Az anyagszükséglet tervező modul a megrendelt termékek legyártásához szükséges alapanyagok, alkatrészek mennyiségét határozza meg. Ha a felhasznált anyag egy félkész termék, akkor természetesen a félkész termék anyagszükségletét is kalkulálja. Ez a folyamat addig tart, amíg minden felhasznált anyag/termék alapanyag szükséglete meghatározásra kerül. Egy jó vállalatirányítási rendszer ezek alapján előkészíti a beszerzés számára a megrendeléseket olyan módon, hogy azt könnyedén meg is lehessen rendelni.

Ha egy cég nem tud pontosan anyagszükségletet kalkulálni, akkor komoly problémákkal kell szembenéznie. Ilyen probléma lehet, ha a gyártás folyamán kiderül, hogy nincs elegendő anyag a megrendelt mennyiségű végtermék legyártásához. Súlyos összegeket fizethet ilyenkor kötbérre, miközben az utánrendelt anyagokra várnak, hogy folytathassák a gyártást. Arról nem is beszélve, hogy a partner olyan gyártót fog keresni, aki mindig a megállapodott időben, mennyiségben és minőségben tud szállítani.

Sajnos az nem minősül optimalizálásnak, ha arra törekszik egy cég a beszerzések szervezésénél, hogy minél kevesebb alkalommal, minél több anyagot rendel, mert ezzel érhető el a legjobb beszerzési ár. Ezzel az eljárással a minimális beszerzési ár valóban elérhető, azonban az optimális készletszint bizonyosan nem. Hiába olcsó az anyag, ha a beszerzett anyag a beragadt vagy rosszabb esetben az elfekvő készletek mennyiségét fogja növelni, ezzel jelentős tőkét lekötve.

A valódi optimalizálás sokkal inkább az, hogy a raktárban mindig csak annyi anyag van, ami az aktuális rendelésállomány szükségleteinek kielégítésére elegendő. Olyan területen, ahol szavatossága van az alapanyagnak és a végterméknek is, vagy a technológia gyakran változik ott kivitelezhetetlen a beragadt, kimaradt anyagok későbbi felhasználása.

Az imént említett problémák megoldására és elkerülésére alkalmas a dSuite anyagszükséglet tervező modulja, melynek használatával lehetséges mindig, minden termékből vagy alapanyagból az optimális készletszintet tartani. Tapasztalataink alapján a dSuite bevezetését követően átlagosan 10-15%-kal csökkentek a készletszintek. Ami viszont még fontosabb, a beragadt és elfekvő készletek teljesen megszűntek.

Bővebben az anyagszükséglet tervezésről

 

Gyártástervezés és ütemezés (APS)

 

APStervező algoritmus úgy tervezi meg a gyártási rendeléseket, hogy minden bekapcsolt kapacitás és erőforrás (gép, szerszám, ember, stb.), minden anyag rendelkezésre álljon, valamint minden megelőző rendelés addigra elkészüljön. 
Abban az esetben, ha valamilyen előre nem látható esemény következik be, akkor a tervező algoritmus újra lefut és a kapacitásokat újra tervezi. Ilyen események a következők lehetnek:

 • géphiba,
 • gyártás megszakítása minőségi okokból,
 • gyártás megszakítása időtúllépési okokból (esetleges szavatossági problémák),
 • bármilyen nem tervezett esemény (konfigurálható).

Bővebben a gyártásütemezésről

Ügyfélkapu

Vélemények

„Mióta a dSuite rendszert használjuk hatékonyabban tudom kiszolgálni a vevőinket és teljesebben átlátom a megrendelés állományt.”

Sági József
Knott-Technik-Flex Kft. - Logisztikai vezető

 

„A dTrade Kereskedelmi Rendszer bevezetése óta hatékonyabban működünk, és nőtt az árbevételünk.”

Gyevi Tóth Gergely
Holux Kft. - kereskedelmi igazgató