Integrált termelésirányítási rendszer

  • Anyagbeszerzések megtervezése a szükségleteknek megfelelően
  • Beszerzési folyamatok teljes körű nyomonkövetése
  • Beszállítói megrendelések elektronikus elküldése

Anyagszükséglet tervezés (MRP)

MRPAz anyagszükséglet tervezés egy iteratív (ismétlődő), rekurzív folyamat. Az MRP sorra veszi a tervezésre váró gyártási rendeléseket és azok anyagigényét. Ha a felhasznált anyag egy félkész termék, akkor rekurzívan a félkész termék anyagszükségletét is ugyanezzel az eljárással felbontja. Ez a folyamat addig tart, amíg minden felhasznált anyag alapanyag nem lesz.

A folyamat végén összesíti az alapanyagokat és összehasonlítja a raktárkészlettel. Amennyiben a raktárban nem található megfelelő mennyiség az adott anyagból, akkor a raktárkezelő modul felé egy anyag igényt küld a mennyiséget kiigazítva az adott anyag minimális beszállítási mennyiségével. Ezután a tervező algoritmus számára átadja az információt az anyag várható beérkezéséről.

Az MRP rendszer működésének egyik kulcsa az ún. nettósítási folyamat, ha több adott termékbe ugyanaz a nyersanyag, alkatrész is beépülhet. Az MRP ezeket az eseteket összevontan, a nyersanyagok szerint rendszerezve kezeli. Tehát az alkatrész gyártását vagy beszerzését akkorra ütemezni, amikor már nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű készlet.

Az MRP rendszer működéséhez alapvetően három inputra van szük­ség:

  • Miből mennyit kell gyártani, azaz a nyitó megrendelések és azok mennyiségei.
  • Az anyagjegyzékre (Bill of Material, BOM), ami leírja, hogy egy cikk milyen és hány további cikkből épül fel.
  • Készletnyilvántartás, ami tartalmazza az aktuális készlet és az elvárt mennyiségeket.

Mindhárom adatcsoport a dSuite vállalatirányítási rendszer része, így könnyedén, napra pontosan futtatható minden esetben az MRP funkcionalitás.

Az MRP végeredménye egy javasolt beszerzési lista, azaz hogy miből, mennyit, mikorra és kitől kell megrendelni ahhoz, hogy az adott megrendelés állomány fennakadások nélkül kielégíthető legyen. A dSuite rendszerben található anyagszükséglet tervezés ezt úgy valósítja meg, hogy a készletszintek soha nem haladják meg maximális szintet, illetve nem csökkenek a minimális alá sem.

Anyagterhelés
Anyagterhelés

A felhasználandó anyagok mennyisége jól látható a tervező táblában.

 

MRP - Materials Requirement Planning

Az MRP egy a gyártási környezetekre kifejlesztett készletgazdálkodási tervezési metódus, melyet anyagszükséglet tervezésnek – MRP Materials Requirement Planning – neveztek el. A célja az, hogy a késztermékre előrejelzett vagy tervezett igény ismeretében megtervezze az alkatrészek, nyersanyagok és félkésztermékek beszerzési, illetve gyártási szükségleteit.
(wiki) 

Ügyfélkapu

Vélemények

„A dTrade Kereskedelmi Rendszer bevezetése óta hatékonyabban működünk, és nőtt az árbevételünk.”

Gyevi Tóth Gergely
Holux Kft. - kereskedelmi igazgató

 

„Mióta a dSuite rendszert használjuk hatékonyabban tudom kiszolgálni a vevőinket és teljesebben átlátom a megrendelés állományt.”

Sági József
Knott-Technik-Flex Kft. - Logisztikai vezető