Termelési folyamatok követése üzemi adatgyűjtéssel

 • Üzemi események állandó nyomonkövetése
 • Üzemi folyamatok irányítása a termelési terv alapján
 • Állásidők és selejtek könyvelése, okaik meghatározása
 • Dolgozók munkaidejének műszakok szerinti nyilvántartása
 • Tervezett és valódi anyagfelhasználás összevetése
 • Dolgozói teljesítmény mérése

Üzemi adatgyűjtés (SFDC)

SFDCA tervezés és az adatgyűjtés kapcsolata

A terv és a gyártás folyamatos kölcsönhatásban vannak egymással. Ha a gyártás nem pontosan a terv szerint zajlik, akkor a terv elveszti az aktualitását, ami akár később más gépek leálláshoz és határidőcsúszáshoz vezethet, például nem érkezik meg időben a munka a következő folyamathoz, vagy nem szabadulnak fel időben a használt erőforrások. Ahhoz, hogy ezekre az eseményekre pontosan reagálni lehessen, szükség van a lehető legfrissebb gyártási adatokra, hogy a gyártási folyamatokat optimalizáljuk.

A dSuite adatgyűjtő eszközeivel nemcsak adatokat lehet a gyártástervezés számára szolgáltatni, hanem a termelési terv is ezen keresztül jut el a dolgozókhoz, tehát a kommunikáció kétirányú. A fellépő változások hatására a dSuite tervezőmodulja a termelési tervet aktualizálja, elérve azt, hogy a terv minden pillanatban a lehetőségek szerint optimális legyen. A két modul egymást erősítve dolgozik együtt a legjobb eredményért. Ezzel minimalizálhatók a nem várt események negatív hatásai, a cég számára a lehető legköltséghatékonyabb módon. Az adatgyűjtő program használható ipari kivitelű számítógépen (terminál), vagy egy kézi számítógépen (PDA), amely egyszerű hordozható eszközt kínál kimondottan a mobil munkahelyek számára, mint amilyen a minőségellenőrzés vagy a targoncakezelés.

Az adatok gyűjtésére és azok szolgáltatására két különböző megoldás érhető el:

 • Üzemi terminálok,
 • Kézi számítógépek.

A DanubiSoft jelenleg egy harmadik eszközt fejlesztami a gépi adatgyűjtés előnyeit integrálja egy mini terminálba, így minden egyes géphez külön beüzemelhető.

Üzemi terminálok 

A termelést végző dolgozóknak a legjobb megoldás egy érintő képernyős terminál, mely letisztult, egyszerű felületével biztosítja, hogy pontosan tájékoztatva legyen arról, hogy mi a számára tervezett munka, melyik gépen, milyen szerszámmal... stb. Illetve lehetőséget biztosítani arra, hogy lejelentse a tevékenységeit, a termelt mennyiségeket vagy a váratlan eseményeket.

A dolgozók és a munkák azonosítása vonalkóddal történik, de lehetőség van a már létező beléptetőrendszer azonosító kártyáinak használatára is.terminal

Az üzemi terminál által kezelt legfontosabb adatok:

 • Dolgozók ki-be jelentkezése (blokkolás)
 • Tervezett munka kezdése és az azokhoz felhasználandó erőforrások
 • Termelt munkadarabok és a felhasznált anyagok mennyiségei
 • Selejtek mennyiségek és azok okai
 • Géphibák és azok okai
 • Egyéb állások és azok okai
 • Átállások és azok jóváhagyásai
 • Műszakváltások támogatása

 
A gyűjtött adatokból jól látszik, ezt az eszközt kimondottan a termelést végző dolgozók használják arra, hogy lejelenthessék tevékenységüket, illetve hogy megnézzék mi a következő teendőjük.

Ha az Ön cégében van olyan művelet, ami itt nincs felsorolva, de szeretné azt könyvelni a rendszerbe, akkor az kisebb módosításokkal könnyedén megvalósítható.
A terminál program egyszerűen kezelhető, a számítástechnikailag kevésbé képzett munkatársak számára is.

Belépés a terminálba
Belépés a terminálba

Minden személy egyedileg azonosítva van. Erre az azonosításra használható a már létező beléptető rendszer kártyája, ha van ilyen, ha nincs akkor egyszerű vonalkód is használható.

Egyszerű, letisztult program
Egyszerű, letisztult program

Minden esetben csak azok a funkciók látszanak amelyek az adott pillanatban elérhetőek, így könnyítve meg a dolgozók tájékozódását.

Egyszerű dialógok
Egyszerű dialógok

Egyszerű dialogusok amelyek érintőképernyős rendszerben is vezérelhetők

Érintéssel is vezérelhető
Érintéssel is vezérelhető

A teljes program kezelhető billentyűzet vagy egér használata nélkül.

Motorola

Kézi eszközök

Azoknak a munkatársaknak, akik jellemzően nem helyhez kötve dolgoznak (MEO, művezető, gépbeállító, az anyagmozgatással foglalkozó munkatársak, stb) a kézi terminál a legoptimálisabb, amelyen a számukra érdekes adatokat tudják megkapni vagy bevinni azokat a rendszerbe.

Néhány jellemző alkalmazása a kézi terminálnak:

 • Anyagmozgások könyvelése
 • Időszakos minőségellenőrzés, első munkadarabnál jóváhagyás
 • Készletek ellenőrzése
 • Leltár, indulókészlet felvitele
 • Ki és be szállítások
 • Állásidők, beállások jóváhagyása

Bejelentkezés
Bejelentkezés

Minden személy egyedileg azonosítva van.

Letisztult felület
Letisztult felület

A lehetőségek csoportosítva vannak funkciók szerint.

Felsorolás
Felsorolás

A felsorolások jól jól kezelhetőek , a fontosabb adatok ki vannak emelve.

Részletes dialógok
Részletes dialógok

A Részletes dialógokat az egyszerű kezelhetőség jellemzi.

Lista
Lista

A Több adatok tartalmazó felsorolások lista nézetben jelennek meg.

Motorola MC3190-Z 

Az általunk javasolt eszközök üzemideje normál használat mellett 10-12 óra, de az akkumulátorok pár óra alatt újra tölthetőek, így egy plusz akkumulátorral a készülék gyakorlatilag 24 órán át használható.

 

 

SFDC - Shop Floor Data Collection

Üzemi adatgyűjtés. A dSuite rendszer egyik célja, hogy teljes körűen irányítsa a gyártási folyamatokat, amihez szükséges a gyártás állapotának lehető legpontosabb nyomon követése. Ezt oly módon kell megvalósítani, hogy ez az adatgyűjtés ne akadályozza magát a termelést, sőt inkább gyorsítsa azt, vonalkódok használatával és a dolgozók pontos informálásával. Azt, hogy milyen adatokat szeretnénk összegyűjteni, nagyban meghatározza a optimális gyűjtés módját is.
(wiki)

Ügyfélkapu

Vélemények

„A DanubiSoft-hoz mindig bátran fordulhatok, mert mindig készségesen segítenek.”

Virágné D. Gabriella
Holux Kft. - Számítástechnikai manager.

 

"A dSuite bevezetése óta sokkal nagyobb időintervallumot látok előre, így könnyebben, és hosszabb távra meg tudom határozni mind az alapanyag, mind az eszköz igényeket."

Kovács Csaba
BTH Fitting Kft. - Termelésvezető