Informatikai fejlesztések megtérülése

Korábban született egy bejegyzésünk, melyben arról gondolkodunk, hogy a digitalizációra tekinthetünk-e úgy, mint egy befektetésre? (Digitalizáció alatt alapvetően szoftveres és hardveres informatikai fejlesztéseket értünk)
Természetesen a mi válaszunk erre az, hogy igen, különben nem dolgoznánk ezek a területen…
Szerencsére a keserves statisztikák mögött azért vannak, akik szintén hisznek ebben és vásárolnak ilyen megoldásokat, nekik köszönhetően van még munkák ?
Mivel mi tudjuk, hogy egy-egy informatikai fejlesztésnek igen komoly megtérülése lehet, ezért ebben és a következő bejegyzésekben bemutatunk néhány valódi sikert, melyeket saját partnereinkkel közösen éltünk meg a szoftverünk bevezetésének köszönhetően. Mivel rendkívül sokrétű egy komplett vállalat és termelésirányítási rendszer, ezért funkcionális területenként kiemelve haladunk végig ezen a témán.

Készlet és Raktár

A készlet a gyártó és kereskedő vállalkozások számára a legfontosabb erőforrások egyike. Komoly és felelősségteljes feladat annak nyilvántartása, tervezés és beszerzése. A gyártó vállalatoknál az optimális felhasználás sem egy utolsó szempont.


Ebből is látszik, hogy azok a vállalkozások, melyek jól tudnak gazdálkodni a készlettel, azok igen komoly versenyelőnybe tudnak kerülni. Egy megfelelően kialakított és üzemeltetett rendszerrel az alábbiakat tapasztaltuk:
• Készletek csökkenése, ezáltal lekötött tőke felszabadulás
• Elfekvő és beragadt készletek megszüntetése, szintén lekötött tőke felszabadulás
• Készletszintek időszakos (szezonális) tervezésével és tartásával optimalizált raktárkészlet, kevesebb raktárra, vagy raktárhelyre van szükség (bérlet raktár esetében ez költséget csökkentett)
• Raktári adminisztrációs költségek csökkenése, a pontosan követhető raktározásnak köszönhetően, minden anyag/termék egyszerűen megtalálható, megszűntek az anyagkeresésből származó üresjárati idők.
• A jogosultsághoz kötött raktári műveleteknek köszönhetően, pontosabb lett a valódi anyagfelhasználás, így jobban tervezhetőbbé váltak a beszerzési mennyiséget.

Az, hogy egy adott vállalkozás esetében mekkora tud lenni egy szoftverbevezetésnek a megtérülése a készletgazdálkodás oldalán, az nagyban függ a vállalkozás fejlettségi szintjétől ezen a területen.

A későbbiek folyamán a további területen tapasztalt megtérülési formákat is bemutatjuk.

Értékelés

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük