Informatikai fejlesztések megtérülése 2.rész

Folytatva a múlt heti bejegyzésünket, most egy újabb szoftver területet/funkciót mutatunk be, ami megfelelő bevezetés és használat mellett rendkívül rövid időtávon valódi megtérülést tud hozni a vállalkozás számára, amelyik bevezette az adott rendszert.

A mai funkció az Anyagszükséglet tervezés modul, amit röviden csak MRP-nek nevez a szakma.

Az MRP feladata az, hogy vállalat pontosan lássa azt, hogy a teljesítendő vevői igények alapján milyen anyagszükségletei/anyagigényei keletkeznek a közeljövőben alapanyag, félkész termék és alkatrész szinten. Itt már látszik, hogy az anyagszükséglet tervező modul szoros kapcsolatban van az értékesítési, a raktár és készletkezelési, a gyártási és a beszerzési modullal.
Ahhoz, hogy jól tudjon működik egy anyagszükséglet tervező megoldás, a fent említett modulokkal valós idejű és állandó kapcsolatra van szükség, ami egy integrált rendszerben természetesen alapnak számít.

Az MRP, ha igazán jól működik, akkor azon túl, hogy beszerzési javaslatokat készít a kritikus cikkekre, alapanyagokra vonatkozón, még gyártási javaslatokat készít. Akár meghoz olyan döntések is, ami még az ember számára is nehézkes. Pl: Megrendeljem, vagy legyártsam? vagy a szállítási határidő figyelembevételével melyik partnertől kell beszerezni az alapanyagot egy adott pillanatban.

A partnereink az alábbiakat nevezték meg, mint az MRP modul megtérülési dimenziói:
• a beszerzések előre láthatóak lesznek, kevesebb rendelésből és szállításból megoldható lesz a beszerzés, kevesebb a szállítási költség
• A beszerzések csak akkor történnek meg, amikor azok valóban szükségesek, ezért kisebb a raktározási költség, nem áll tőke a feleslegesen túlrendelt készletben
• csökkenek vagy teljesen megszűnnek azok az esetek, amikor nem a lehető legolcsóbb alapanyagból lesz legyártva egy termék, ezáltal minimumom tartható a termékek önköltsége.
• A beszerzések az értékesítési rendszer támogatásával lényegesen kevesebb emberi erőforrást igényelnek.

Hamarosan folytatjuk az áttekintést a gyártási modulokkal, mely egyik előtét modulja a most bemutatott anyagszükséglet tervező modul.

Értékelés

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük