Hogyan válasszunk vállalatirányítási rendszert?

Az előző bejegyzésekben röviden áttekintettük azt, hogy egy termelésirányítási rendszer milyen formában tud megtérülést hozni.

Ebben a cikkben azt fogjuk boncolgatni, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a bevezetendő szoftver kiválasztásakor.

Tapasztalataink szerint a legfontosabb két szempont: a szakmai és a funkcionális megfelelés. Ez azt jelenti, hogy a kiválasztásban nem lehet különválasztani a konzulens/tanácsadó és szoftver kérdését. Attól, hogy egy szoftver a benne elérhető funkciók, sőt a globális referenciák alapján is megfelelő egy adott iparág igényeinek kiszolgálására, az önmagában még nem biztosíték a sikeres bevezetésre. A sikernek legalább ugyanennyire fontos része a konzulens felkészültsége és az iparági tapasztalata is.

Az, hogy hazánkban rendkívül siralmas az irányítási szoftverek sikeres bevezetésének aránya döntően ezen a két szemponton múlik! Vagy a szoftver, vagy a tanácsadó nem megfelelő az adott feladatra, legrosszabb esetben mindkettő igaz.


A következő fontos és objektív szempont, ami a fenti kettőből származtatható és visszamutat a korábbi cikkeinkre, az a megtérülés. Egy szoftver bevezetésének költségét, soha nem szabad önmagában értékelni és több ajánlat esetén csak a számokat összehasonlítani egymással. A funkciók szintjén az egymástól jelentősen eltérő szoftverek esetében más és más megtérüléssel lehet számolni. Ezek alapján elképzelhető, hogy az egyébként magasabb bekerülési költségű szoftver jobban illeszkedik egy adott cég tevékenységéhez ezáltal gyorsabban termeli vissza a beruházás értékét. Természetesen ez nem minden esetben van így, ezért fontos objektív módon értékelni egy-egy szoftver várható előnyeit.

Sok vállalkozás esik abba a hibába, hogy egy kedvező pályázati lehetőség keretében túlvállalja magát. Olyan szoftver vásárol, ami egyébként nem az ő nagyságrendje, de mivel kedvező feltételekkel jutott hozzá /„féláron volt”/, ezért inkább azt választotta, mert az biztosan jó lesz neki is. Szerencsés esetben, akár jól is tud alakulni egy ilyen bevezetés a funkcionalitás szempontjából, azonban azt érdemes átgondolni, hogy a pályázati támogatás a szoftver fenntartására már nem vonatkozik. Érdemes mérlegelni, hogy az egyes megoldásoknak mekkora az üzemeltetési költsége.

Szintén egy fontos és mérlegelendő döntés, hogy fejlesztőtől vagy tanácsadó vállalkozótól akarunk szoftvert vásárolni. Ezt a kérdést akár úgy is lefordíthatjuk, hogy hazai vagy multi megoldásban gondolkodunk. A presztízs oldaláról megközelítve nincs kérdés, természetesen a nemzetközi nagy szoftverek felé billen a mérleg. Ha azonban egy rugalmas és gyorsan alakítható vagy bővíthető megoldásra van szükség, akkor lényegesen jobb választásnak tűnik egy hazai cég terméke, ahol az ügyfélnek lehetősége van közvetlenül a fejlesztéssel való kommunikációra.

Egy ideális világban az egyes szoftverek csak azokban az iparágakban lennének jelen, melyben valóban jól működő megoldásokkal és ezekhez kapcsolódó felkészült tanácsadói erőforrásokkal rendelkeznek, de sajnos ez nem így van. Ezért van rendkívül nehéz helyzetben az a vállalkozás, aki az ideális szoftvert keresi a saját működésének támogatására.

Néhány hasznos tipp, ami segít az ideális rendszer megtalálásához és kiválasztásához:
• Önértékelés: igények, problémák és feladatok felmérése házon belül
• Legyenek valódi célok kitűzve olyanok, amelyek mérhetőek. Pl: A készletek 10%-kal való csökkentése, vagy a selejtek arányának 5% alá való csökkentése, stb… Egy szoftver bevezetése önmagában nem cél, a szoftver az eszköz a cél eléréséhez
• Olyan szállítók felkeresése, aki rendelkezik igazolt hazai, iparági referenciával szoftver és tanácsadói oldalról is
• Partner cégek tapasztalatainak és ajánlásainak kikérése
• Külsős, valóban FÜGGETLEN tanácsadó bevonása

Értékelés

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük