Mi is az az IPAR 4.0?

Az kétségtelen, hogy az IPAR 4.0 napjaink egyik legnépszerűbb témája a gyártó és termelő vállalkozások körében. Nagy az érdeklődés vele kapcsolatban, nagyon sokan benne vannak valamilyen IPAR 4.0 projekt megvalósításában, azonban, hogy ez pontosan mit is jelent azt mégsem túl könnyű definiálni. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy nem igazán van olyan egyezményes fogalom, ami jól le tudná írni az IPAR 4.0 –át.

Fontos leszögezni, hogy ennek a cikksorozatnak sem az az elsődleges célja, hogy általános definíciót alkosson, hanem inkább az, hogy szintetizálja azokat az információkat, melyekkel mi, mint termelésirányítási rendszert fejlesztő és forgalmazó cég a partnereinken keresztül találkoztunk.

Miért érdemes foglalkozni vele minden gyártónak?

Az egyértelműen látható, hogy a magyar feldolgozó iparban mennyire szélsőséges állapotok jellemzőek a vállalati folyamatok strukturáltságában, valamint az informatikai megoldások használatának tekintetében. Ennek ellenére hazánkban rengeteg gyártó vállalkozás benne volt, vagy benne van valamilyen IPAR 4.0 fejlesztési projektben. Ez annak köszönhető, hogy valóban igen széles az IPAR 4.0 spektruma, így bármilyen automatizálási vagy esetleg egy robot beszerzése, de akár már egy termelésirányítási rendszer bevezetése, ami támogat valamilyen valós idejű adatgyűjtést és lehetővé teszi annak feldolgozását, esetleg értékelését és vizualizálását is már IPAR 4.0-ás fejlesztésnek tekinthető.

Miért szükséges, hogy ezekre a megoldásokra minden gyártó cég nyitott legyen tevékenységtől és mérettől függetlenül?

A jelenlegi felgyorsult életünkben, ahol minden szinte azonnal történik az egyik legfontosabb tényező az idő. Ennek köszönhetően a cél a gyártásban is az információ valós idejű átvitele, annak feldolgozása, és a gyors döntéshozatal biztosítása. A Just in Time rendszerek már nem elsősorban az autóiparra jellemzőek, hanem szélesebb körben elterjedtek. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az ellátási lánc minden vállalkozása már most is rá van kényszerülve arra, hogy extra gyorsan reagáljon, vagy arra, hogy komolyabb raktárkészlettel rendelkezzenek alapanyag, félkész, esetleges késztermék szinteken is.

Ahhoz, hogy ezeknek a dinamikusan változó igényeknek meg lehessen felelni szükséges, hogy a digitalizáció magasabb fokára lépjenek a vállalkozások különben képtelenek lesznek lépést tartani a konkurens cégekkel.

Milyen komponensei/dimenziói vannak az IPAR 4.0 digitális ökoszisztémának?

  • Termelésirányítás
  • IoT
  • Valós idejű adatgyűjtés és optimalizálás
  • Mesterséges intelligencia
  • Automatizálás és robotizálás
  • Okosgyár

A korábbi elképzelések szerint, az IPAR 4.0 a legnagyobb, multinacionális gyártó vállalatok játszótere, ahol mindent robotok csinálnak teljesen automatizált rendszerekben. De ahogy látható, minden vállalkozás a saját éppen aktuális fejlettségi szintjéhez mérten tud bekapcsolódni, vagy éppen továbblépni ebben a rendszerben, ezzel képes biztosítani a pozícióját az ellátási láncban.

Az IPAR 4.0 belépőszintjeként tekinthetünk a termelésirányítási rendszerekre, melyek támogatnak valamilyen valós idejű adatgyűjtő megoldást. Ez a belépőszint gyakorlatilag kötelező elemként, viszonylag pontos definiálás mellett bekerült az elmúlt időszak pályázati felhívásaiban, mint kötelezően megvalósítandó fejlesztés, ezzel is sarkallva a magyar feldolgozóipar vállalkozásait a minél magasabb szintű ipari digitalizáció használatára.

Mint termelésirányítási szoftvert fejlesztő cég rendkívül támogatjuk ezt a pályázati konstrukciót, azonban a megfelelő tájékoztatás és szemléletformálás nélkül ez a kezdeményezés sem fogja elérni a célját. Sajnos a tapasztalatunk az, hogy ezekre a fejlesztésekre sok esetben egy szükséges rosszként tekintenek, melyre csak azért van szükség, hogy a nagy projektekre a támogatás biztosított legyen, de valós belső motiváció nincsen e megoldások használatára.

A mostani cikksorozatunkban az ipari digitalizációt, az IPAR 4.0-át fogjuk kicsit körbejárni többféle megközelítésben, hogy kicsit kézzelfoghatóbbá váljon mindenki számára, aki valamilyen fejlesztés előtt áll és szeretne konkrét célokat, elvárásokat megfogalmazni egy ilyen projekt vonatkozásában.

A folytatásban az IPAR 4.0 komponenseit fogjuk áttekinteni gyakorlati hasznosságuk szempontjából.

Értékelés

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük