IPAR 4.0 - AUTOMATIZÁLT ADATGYŰJTÉS

Az ipari digitalizáció és az IPAR 4.0-ás megoldások napjaink egyik legnépszerűbb témái a feldolgozó iparban. A nagy népszerűség hátterében leginkább az áll, hogy minden vállalat számára, aki fenntartható növekedésben gondolkodik, elkerülhetetlen rálépnie erre az útra. Mivel a tapasztalat azt mutatja, hogy minden szektor a Just In Time irányába próbálja formálni a működését, ezért egyre nagyobb szerepe van a reakcióidőnek.

Az, hogy melyik vállalat milyen gyorsan tud reagálni a rövid rendelési határidőkre, és az egyes nem várt eseményekre az döntően befolyásolhatja a cég piaci pozícióját. Ahhoz, hogy gyors és objektív információkon alapuló döntéseket tudjuk meghozni, az első lépés, hogy valós időben rendelkezésre álljanak a kulcsfontosságú adatok.

Adatgyűjtés és optimalizálás

Ahhoz, hogy lehetővé váljon egy adott cég működésének újragondolása, optimalizálása, elkerülhetetlen a valós adatok minél pontosabb gyűjtése. Minél mélyebb adatok állnak rendelkezésre, annál pontosabban lehet megítélni egy-egy terület hatékonyságát, működőképességét.

Az adatgyűjtés lépései:

  • Adatgyűjtés
  • Feldolgozás
  • Értelmezés
  • Optimalizálás

Természetesen az IPAR 4.0 lényegesen több annál, hogy valós időben adatokat gyűjtünk és elemzünk, azonban ez tekinthető a belépőszintnek, ahonnan már lehet tovább építkezni.

Az, hogy az IPAR 4.0 változatos tartalmai elemei közül az egyes vállalatok számára melyek lehetnek relevánsak, azt sok tényező befolyásolja.

 Teljesen más igényei vannak azoknak a cégeknek, akik az ipari digitalizáció alacsonyabb szintjén állnak, így nem rendelkeznek a gyártásból származó, valós időben vizsgálható adatokkal. Ezeknek a vállalkozásoknak a legfontosabb IPAR 4.0 megoldás az adatgyűjtés és ennek mielőbbi megvalósítása, ugyanis addig míg ezek az adatok nem állnak rendelkezésre nincs lehetőségük a működésük optimalizálásra.

 Az IPAR 4.0 végső állapota az okosgyár, ahol már emberi erőforrás nélkül, gépek, robotok, rendszerek egymással kommunikálva, mesterséges intelligencia által meghozott döntéseket megvalósítva dolgoznak.

Bár az IPAR 4.0 valóban nagyon népszerű hazánkban, egyelőre az okosgyár még kevésbé reális cél, azonban tény, hogy azon vállalkozások, akik versenyben kívánnak maradni a beszállítói és termék előállítói piacon, azoknak nem hagyható figyelmen kívül az IPAR 4.0. 

Ahhoz, hogy versenyben tudjanak maradni, hogy könnyebben és gyorsabban tudjanak reagálni a folyamatosan változó igényekre muszáj, hogy az ipari digitalizáció magasabb szintjére lépjenek, ezzel hozzájárulva az adott vállalkozás alkalmazkodó képességének javításához is.

A DanubiSoft adatgyűjtő megoldása

A DanubiSoft IPAR 4.0 megoldása rugalmas és megfizethető megoldást kínál azon gyártók számára, akik szeretnének elindulni az IPAR 4.0 irányába és tovább haladni a fejlődés útján. A DanubiSoft adatgyűjtő megoldása a DTA, egy szenzoros adatgyűjtő eszköz, ami lehetővé teszi azt, hogy valós időben adatot gyűjtsünk a gyártásban lévő gépeinkről, eszközeinkről.

Mive a DanubiSoft adatgyűjtő megoldása egy szenzoros technológián alapuló megoldás, ezért rendkívül praktikus azoknál a vállalkozásoknál, ahol sok, eltérő típusú és fajtájú gépből áll a géppark. Mivel a szenzoros adatgyűjtés univerzális, vagyis géptípustól és fajtától független megoldás, ezáltal lényegesen költséghatékonyabb tud lenni, mint a gépek vezérléséből történő adatgyűjtés.

A DanubiSoft adatgyűjtési megoldása integrált részét képezi a dSuite termelésirányítási rendszernek, így a gyártásból származó adatok azonnal felhasználhatók stratégiai és operatív döntések meghozatalára.