Intelligens Gyártástervezés és Optimalizálás (POEM APS)

A gyártástervezés és optimalizálás feladata, hogy a megadott törzsadatok és elérhető erőforrásokat figyelembe vételével a vállalat számára a lehető legoptimálisabb gyártási ütemtervet készítse, ami a gyártás finomprogramozását jelenti.

A dSuite rendszerben a gyártástervezést és optimalizálást egy mesterséges intelligencia, egy genetikus algoritmus végzi. Az algoritmus néhány percnyi futtatás alatt, akár több ezer, ténylegesen megvalósítható gyártási terv összehasonlításából, a megadott paramétereknek megfelelően igyekszik a leghatékonyabb tervet megtalálni, ezzel gyorsabbá és olcsóbbá tenni a gyártást. Fontos, hogy a gyártási terv a tervezés futtatásának minden pillanatában végrehajtható, megvalósítható.

Mit nyújt Önnek a POEM-APS

   Csökkenő selejt mennyiség

   Magasabb termelékenység, a csökkenő átállások mennyisége és ideje miatt

   A határidő sértések és késve teljesítések megszűnése

   A növekvő gépkihasználtságnak köszönhetően, jelentősen javul a hatékonyság

   A kevesebb veszteség által, nő a profit

   Azonnali reakció lehetősége a nem várt eseményekre

Hogyan működik?

A genetikus algoritmus a felhasználó által kiválasztott optimalizációs séma prioritásait vagy a termeléstervező egyedi szempontjainak teljesítését célozza meg a paraméterek által meghatározott súlyozott termelési költségfüggvény minimalizálásával.

A megoldás legfőbb értéke, hogy képes a kiválasztott beállítások egymás ellen ható szempontjai között egyensúlyt teremteni. Az algoritmus lefutása során akár több ezer megvalósítható termelési tervet is összehasonlít, melyek közül a költségek és erőforrások szempontjából a cég számára legoptimálisabbat választja ki

Tervezési szintek

Kézi tervezés

Heurisztikus tervezés

Gépi tervezés

A kézi tervezés a POEM-APS rendszerben az első tervezési szint. Egyszerűen és gyorsan használható megoldás, ugyanis a tervezőtáblán már egy, az MRP (anyagszükséglet tervező) által durván ütemezett tervből lehet kiindulni. Az ütemtervben szereplő műveletek drag and drop módszerrel, könnyedén áthelyezhetőek egy tetszőleges helyre. Fontos, hogy a POEM-APS rendszer a kézi tervezésnél is figyelembe veszi a technológiai függőségeket. Kevesebb gép, vagy kisebb megrendelésállomány esetében, abszolút használható ez a tervezési szint.

Ennél a tervezési szintnél nincsen optimalizálás!

A heurisztikus tervezés esetében a ütemezéshez már segítségül hívunk automatizálást is. A POEM-APS rendszerében elérhető több fajta előre definiált heurisztikának nevezett ütemezési szempont. Ilyen előre létrehozott szempontok lehetnek a vevői rendelések határideje alapján való ütemezés. Ebben az esetben a rendszer úgy állítja össze a gyártási ütemtervet, hogy a sorrendiség kialakításának döntő szempontja a vevői rendelés határideje. A heurisztikus tervezés nagy előnye, hogy néhány pillanat alatt elkészülhet egy jó gyártási ütemterv.

Ennél a tervezési szintnél sincs még optimalizálás!

A gépi tervezés az a szintje a gyártástervezésnek, amikor már az ütemezés rábízzuk a POEM-APS mesterséges intelligenciájára. A genetikus algoritmus figyelembe veszi az összes gyártási törzsadatot, gyártási szabályt, a receptúrában meghatározott feltételeket, valamint az egyéb erőforrásokhoz kapcsolódó adatokat és ezek alapján készít megvalósítható gyártási terveket, melyeket kiértékel és költségalapon optimalizál. A megvalósítható és jó terveket egymással keresztezve, több ezer lehetséges terv közül kerül ki a végleges. 

Költségalapon optimalizált gyártásterv!

Egyéb hasznos funkciók

   Gyártásterv fixálása egyénileg választott időtávra

   Összefüggések vizsgálata

   Tervezés irányának meghatározása

   Várakoztatók és szűk kapacitások felderítése

   Műveletek színezése választható feltételek szerint

   Különféle tervezőtábla nézetek kapcsolásának lehetősége (projekt, szerszám, képesítés stb.)