MRP – Anyagszükséglet tervezés

Az Anyagszükséglet tervezés (MRP – Material Requirements Planning) modul lehetővé teszi a felhasználó vállalat számára, hogy mindig az optimális készletszintek mellett, minden vevői rendelését határidőre teljesíteni tudja.

Az MRP egy meghatározott időtávon belül vizsgálja a rendelésállományt, azok anyagszükségleteit a készterméktől egészen az alapanyagig és gyártási javaslatot tesz azon termékekre, melyekhez rendelkezésre áll az összes anyagszükséglet.

Abban az esetben, ha a raktárban lévő készlet nem elegendő a gyártás kiszolgálására, akkor beszerzési javaslatot generál azon anyagokra, melyek miatt nem indítható el a gyártás. Az MRP használatával elkerülhetők a készlethiányból adódó termeléskiesések.

Az MRP működése

Az anyagszükséglet tervezés egy iteratív (ismétlődő), rekurzív folyamat. Az MRP sorra veszi a tervezésre váró gyártási rendeléseket és azok anyagigényét, melyek a gyártási törzsadatoknál, a receptúrákban adhatók meg. Ha a felhasznált anyag egy félkész termék, akkor rekurzívan a félkész termék anyagszükségletét is ugyanezzel az eljárással felbontja. Ez a folyamat addig tart, amíg minden felhasznált anyag alapanyag nem lesz. A folyamat végén összesíti az alapanyagokat és összehasonlítja a raktárkészlettel. Amennyiben a raktárban nem található megfelelő mennyiség az adott anyagból, akkor beszerzési rendelést generál, megvizsgálva azt, hogy az adott anyagot melyik partnertől, milyen mennyiségben lehet rendelni. A partner által visszaigazolt szállítási határidő már látható a tervezőtáblán és a tervező algoritmus az adott munkát már be is illeszti a gyártási tervbe.

Az MRP rendszer működéséhez alapvetően három inputra van szükség:

  • Miből mennyit kell gyártani, azaz a nyitó megrendelések és azok mennyiségei.
  • Az anyagjegyzékre (Bill of Material, BOM), ami leírja, hogy egy cikk milyen és hány további cikkből épül fel.
  • Készletnyilvántartás, ami tartalmazza az aktuális készletet és az elvárt mennyiségeket.

Mindhárom adatcsoport a dSuite rendszer része, így könnyedén, napra pontosan futtatható minden esetben az MRP funkcionalitás.

Az MRP végeredménye egy javasolt beszerzési lista, azaz hogy miből, mennyit, mikorra és kitől kell megrendelni ahhoz, hogy az adott megrendelés állomány fennakadások nélkül kielégíthető legyen. A dSuite rendszerben található anyagszükséglet tervezés ezt úgy valósítja meg, hogy a készletszintek soha nem haladják meg maximális szintet.

MRO – Anyagszükséglet optimalizálás

A működése és feladatai nagyon hasonlóak az MRP-hez, de az MRO modul optimalizálást is végez. Ami azt jelenti, hogy a munkafolyamatokat bizonyos mértékben ütemezi, és a beszerzési rendeléseket ehhez igazítja. De a fordítottja is figyelembe van véve, azaz a beszerzési rendelés visszaigazolása vagy már a konkrét beszállítás hatással van a munkafolyamatok ütemezésére. Ez valójában azt jelenti, hogy az MRO egy gyártási durvatervezést is végez a számára megadott időtávban. 

Döntést hoz olyan esetekben, ha egy terméket gyártani is és vásárolni is lehet, akkor az adott körülmények között melyik a kedvezőbb és arra tesz javaslatot. Szintén optimalizál abban a helyzetben, ha egy terméket több partnertől is be lehet szerezni ugyanabban a minőségben, de eltérő áron és eltérő idő alatt. Hajlandó a drágább beszerzést javasolni, ha a határidő miatt szükséges a gyorsabb és drágább megoldást választani.

Az MRP, MRO eredménye és előnyei:

 Durva terv, erőforrás terheltség

 Rendelési határidők vizsgálata 

 Készletek vizsgálata 

 Azonnal indítható gyártások

 Optimalizált beszerzési terv (Lead-time-ok, készletek, jövőbeli készletek, határidők figyelembevételével)