Raktározás

A raktárkezelés a készlet bárminemű mozgásának változását követi.  A raktárkezelés fő feladata, hogy bármikor visszakövethető legyen, hogy a termék, akár csak egy bizonyos, mikor hol helyezkedett el az üzem területén.

Felépítés

Hogy a raktárkezelés megfelelő információkat tudjon nyújtani, induláskor kellő áttekintéssel és megfelelő tervezés után érdemes a raktárszerkezetet a rendszerben felépíteni. Akár fizikai akár logikai raktárak felvehetők, ezek a cég igényeire szabhatóak, megadva a raktárhelyekkel, akár zóna/sor/polc/cella pozíció részletességgel is. A raktárszerkezet bármikor módosítható, így a vállalat bővülése estén is rövid idő alatt beépíthető az új raktár szerkezete a programba. A program által kezelt hierarchia: telephely – raktár – tárhely. Minden szintből több is definiálható, azaz a vállalat több telephelyén lévő raktárak és az azokban lévő összes tárhely rögzíthető a rendszerben.

Hierarchia

Telephely a legmagasabb hierarchia szinten áll, ez reprezentálja a földrajzilag is különálló telephelyeket. Itt lehet beállítani, hogy mely adatbázis mely telephelyen van, ami a telephelyek közötti adat szinkronizáláshoz szükséges.

Egy telephelyen bármennyi raktár definiálható. A raktárak partnerhez is köthetőek, így bérmunkához kötődő ki- és beszállítás valamint bizományosi értékesítésnél a készlet kihelyezés ebbe a megjelölt raktárba történik, így mindig látható hogy az egyes partnereknél milyen készlet értékek vannak. A raktárakban a tárhelyek mutatják az olyan tároló egységeket, amelyeket már nem célszerű tovább bontani. Tárhelyek gépekhez kapcsolhatóak, ezzel megkönnyítve a termeléshez szükséges anyagok géphez készítését, az elkészült termékek gépektől való elszállítását illetve a selejtes termékek elkülönítését.

Mozgások

A rendszerben lehetőség van az egy tárolóban lévő készletek együtt mozgatására. Ebben az esetben nem az egyes készleteket és mennyiségeket kell megadni, hanem elegendő a konténer számát, a rendszer automatikusan összeállítja a megfelelő háttéradatokat.

Telepközi készletmozgatás két telephely közötti áru átvitelt írja le. Ez a mozgásfajta páros mozgás, azaz a kiinduló telephelyen levonódik, majd a másik telephelyen beérkezéskor megemelkedik a készlet. A mozgás rögzítésekor megadható hogy melyik járművel kerül át egyik telephelyről a másikra, ez alapján mindig tudni lehet, hogy hol milyen készlet van, illetve mi van úton. Raktárközi készletmozgásoknak több fajtája is van, ezeket a raktárak típusai szerint különböztetjük meg.

Raktáron belüli készletmozgás két tárhely közötti termék áthelyezést jelent a rendszerben. A két tárhelynek egy raktáron belül kell lennie.

Raktár kezelés kézi eszköz segítségével

Lehetőség van kézi mobil eszköz segítségével végrehajtani szinte az összes készletmozgás könyvelését a rendszerben, így a raktáros illetve árumozgató nem kell, hogy minden mozgatás után az asztali számítógéphez menjen, hanem akár targoncán ülve is beviheti az adatokat.

Raktározási módszerek

A dSuite rendszerben alapvetően a FIFO raktárkezelési módszer van használatban, azzal az egyedi plusz funkcióval kiegészítve, hogy nem csak a beérkezés szerinti állítja fel a sorrendet, hanem az adott termék szavatossági ideje alapján is. Hiszen előfordulhat, hogy kedvezményes áron lehet rövidebb szavatossági idővel rendelkező alapanyaghoz jutni. Kérésre természetesen bármely más raktárkezelési módszer is beépíthető a rendszerbe, ezzel is segítve az egyedi igények minél pontosabb kielégítését.

Leltár

A dSuite rendszerben általános leltározási szabályok rögzíthetőek, amely a készletek tényleges felmérését az áruk megszámolásával és a konkrét mérésével célozza meg. A leltár az adott időpontra vonatkozóan tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazza a vállalkozás eszközeinek mennyiségét és értékét.

Sarzs

Az alapanyag beszállítások sarzsokban történnek, minden egyes sarzs egy saját műbizonylattal rendelkezik. Amikor a sarzs beszállításra kerül, akkor a készletre tárolásánál a sarzs szám is rögzítésre kerül. A sarzs szám végigkíséri az alapanyagot a teljes gyártási folyamaton. A készlettárolástól, a gyártáson át, egészen a belőle készült késztermékig. A késztermékek szállítólevelén az alapanyag sarzs száma is szerepel.

A készleten lévő alapanyagokról, a rendszer mindig tudja, hogy az milyen sarzsokból, és milyen mennyiségekből áll össze.

Lehetőség van lekérdezni, hogy egy sarzsból származó anyagból mennyi, hol, illetve milyen gyártási állapotban található.

Készletek áttekintése

A dSuite rendszerben többféle lehetőség is adott a készlet állapot megtekintésére. A legfőbb nézet a „készlet nézet” nevű lista, ahol az aktuális készletet lehet többféle csoportosításban, rendezésben illetve szűrők segítségével szűkítve megtekinteni. A másik fontos nézet a cikkenkénti kanban nézet. Ezen a beállított minimum, maximum és optimum készletszintek segítségével látható milyen hatékony a készletkezelés. Tovább a kanban-nézetben látszik az elmúlt időszak készletváltozása.